Dit zijn de 10 veiligste steden ter wereld

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Sommige delen van de wereld staan bekend om hun rust, veiligheid en politieke stabiliteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de hoofdsteden van deze vredesparadijzen bovenaan de lijst van veiligste steden ter wereld staan.
Vacancesweb.be

Elk jaar lanceert Mercer, een in New York gevestigd adviesbureau met betrekking op human resources, een ranking die bijzonder populair is in de hoofdsteden en grote steden over de hele wereld. 

Jaar na jaar staan landen als Zwitserland, Noorwegen en Luxemburg bovenaan de ranglijst, met steden waarvan de straten vrijwel allemaal veilig zijn. Om deze rangschikking vast te stellen, onderzocht Mercer statistieken over criminaliteit, respect voor de wet, individuele vrijheden, persvrijheid en betrekkingen met andere landen.

Terrorisme heeft schade toegebracht

Mercer legt uit dat “de veiligheid van mensen een cruciale rol speelt in de aantrekkelijkheid van verschillende steden, omdat geen enkel bedrijf en geen enkel talent goed kan floreren zonder die veiligheid”. Terwijl de Belgische hoofdstad goede cijfers haalt op het vlak van de eerbiediging van de individuele vrijheden en de pers, staat Brussel slechts 49ste wat persoonlijke veiligheid betreft. De stad heeft de grootste daling sinds 2005 meegemaakt, net als Parijs (op de 39e plaats), een stad die ook slecht worden beoordeeld op het gebied van criminaliteit en stabiliteit, met name als gevolg van het terrorisme van mei 2018. 

Andere steden, zoals Athene, maken een sterk herstel mee, terwijl Griekenland zelf ook langzaam uit de economische crisis kruipt. De Griekse hoofdstad staat echter op de 102ste plaats in deze ranglijst. Een ander voorbeeld, op plaats 200, is de Russische hoofdstad Moskou
Vacancesweb.be

In Luxemburg moet je zijn!

Luxemburg-stad staat helemaal bovenaan deze ranglijst en wordt op de voet gevolgd door vier steden die samen de tweede plek bezetten: Bazel, Bern, Zürich (alle drie gelegen in Zwitserland) en Helsinki (Finse hoofdstad). Op de 6de plaats staat de stad die Mercer ook als “de meest aangename stad voor expats” omschrijft: Wenen. De Oostenrijkse hoofdstad wordt achternagezeten gevolgd door twee steden met een gelijke beoordeling: Oslo en Genève. De lijst afsluiten, doen Auckland en Wellington (allebei in Nieuw-Zeeland).

Weet trouwens dat deze rangschikking plaatsvond vóór de golf van schietpartijen die medio maart in verschillende moskeeën in Nieuw-Zeeland hebben plaatsgevonden en waarbij ongeveer 40 mensen werden gedood.
Parijs, waar al maandenlang elk weekend gelehesjesdemonstraties worden, zal in de volgende rangschikking wellicht ook pluimen verliezen.
Vacancesweb.be