Dit zijn de te vermijden toeristische hotspots

Julie Docsterd,
17-02-2023
Volgens de toeristische gids Fodor’s Travel staan Étretat en de Calanques van Marseille in de top 10 van de ergste plekken ter wereld om te bezoeken! We leggen uit waarom.
Lake Tahoe Fabian Quintero

Elk jaar publiceert de Amerikaanse toeristische gids Fodor’s Travel een lijst van de 10 te vermijden plekken tijdens je reizen. Waarom? Gewoon omdat het reizigers wil informeren over de plekken die ten prooi gevallen zijn aan hun eigen succes, en het hele jaar door overrompeld worden door toeristen.

Frankrijk in de Top 10

Dit jaar besliste Fodor’s Travel om de te vermijden bestemmingen onder te verdelen in drie categorieën:

  • De natuurlijke sites die best een pauze kunnen gebruiken om opnieuw op adem te komen
  • De culturele sites die ten prooi gevallen zijn aan overbevolking en op die manier op een zorgwekkende manier uitgeput geraken
  • De plekken over heel de wereld die getroffen worden door het stijgende waterniveau

Ana SousaCornwallOnder de tien genoemde bestemmingen vinden we Lake Tahoe in Californië en Cornwall in het Verenigd Koninkrijk, de Amalfikust en Venetië in Italië, en ook twee Franse bestemmingen: de kliffen van Étretat in Normandië en de beroemde Calanques van Marseille.

Etretat Ilnur Kalimullin

Volgens Fodor’s Travel is “Étretat hard getroffen door een toestroom van bezoekers. De waterzuiveringsinstallatie van het stadje moest vorig jaar voor onderhoud worden stilgelegd, omdat ze niet opgewassen was tegen de drie keer hoger dan gebruikelijke bezoekersaantallen. Verontrustender zijn de vele grondverschuivingen die veroorzaakt worden door te veel wandelaars. De lokale instanties erkennen dat er een groot probleem is: “We hebben het toerisme nodig, maar we moeten een evenwicht vinden. De toeristen zelf zouden er meer baat bij hebben. Velen van hen vertrekken boos na enkele uren in de auto te hebben gezeten zonder parking, een plek om te eten of toiletten te kunnen vinden, vanwege het gebrek aan infrastructuur. Dit massatoerisme is voor niemand aangenaam.”

Het goede nieuws is dat de Calanques in Marseille nu beschermd worden door een reservatiesysteem, omdat het probleem te ernstig werd.

Calanques de Marseille Arno Senoner