Dit zijn de namen van de veiligste luchtvaartmaatschappijen volgens Airline Ratings

Julie Docsterd,
29-02-2024
Airline Ratings, de website die gespecialiseerd is in de evaluatie van de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen, heeft net zijn jaarlijks klassement bekendgemaakt.
Air New Zealand
James Coleman

Om  tot dit klassement te komen, screent de redactie van Airline Ratings wereldwijd 385 luchtvaartmaatschappijen en geeft ze een score op basis van een 7-sterrensysteem. De gebruikte criteria zijn onder andere het aantal kleine incidenten in de afgelopen twee jaar, het aantal ongelukken in de afgelopen vijf jaar, de resultaten van de audits die zijn uitgevoerd door de verschillende instanties die actief zijn in de internationale luchtvaart, waaronder de International Civil Aviation Organisation (ICAO), de lijsten met luchtvaartmaatschappijen die door de Europese Unie zijn verboden, de veiligheidsinitiatieven die door de sector zijn genomen, de leeftijd van de vloot en tot slot de training van de crew.

Om zo nauwkeurig mogelijke resultaten te bekomen, die enkel betrekking hebben op de luchtvaartmaatschappijen zelf, houdt de analyse geen rekening met gebeurtenissen waar de luchtvaartmaatschappijen geen controle over hebben, zoals botsingen met vogels, verwondingen door turbulentie, meteorologische afwijkingen en blikseminslagen. Er wordt ook geen rekening gehouden met problemen die te maken hebben met de constructie van het vliegtuig, zoals motorstoringen en loskomende deuren. Er wordt wel rekening gehouden met de manier waarop de crew getraind is om te reageren op dergelijke gebeurtenissen.

In deze jaargang 2024 van het klassement pakt Air New Zealand de eerste plaats. Airline Ratings vermeldt dat Air New Zealand “een sterke focus heeft op veiligheid en uitblonk over het hele veiligheidsspectrum, tot in het kleinste detail”. Slechts 1,5 punt achter Air New Zealand eindigde het Australische Qantas op de tweede plaats. En we blijven in Oceanië, waar de low-cost dochtermaatschappij van Qantas, Jetstar, de eerste plaats in bij de veiligste goedkope luchtvaartmaatschappijen.

De veiligste ‘klassieke’ luchtvaartmaatschappijen ter wereld in 2024

1. Air New Zealand
2. Qantas
3. Virgin Australia
4. Etihad Airways
5. Qatar Airways
6. Emirates
7. All Nippon Airways
8. Finnair
9. Cathay Pacific Airways
10. Alaska Airlines
11. SAS
12. Korean Air
13. Singapore Airlines
14. EVA Air
15. British Airways
16. Turkish Airlines
17. TAP Air Portugal
18. Lufthansa/Swiss Group
19. KLM
20. Japan Airlines
21. Hawaiian Airlines
22. American Airlines
23. Air France
24. Air Canada Group
25. United Airlines

De veiligste ‘low-cost’ luchtvaartmaatschappijen ter wereld in 2024

1. Jetstar
2. easyJet
3. Ryanair
4. 
Wizz
5. 
Norwegian
6. 
Frontier
7. 
Vueling
8. 
Vietjet
9. 
Southwest
10. Volaris
11. flydubai

12. AirAsia Group
13. 
Cebu Pacific
14. Sun Country

15. Spirit
16. 
Westjet
17. 
JetBlue
18. 
Air Arabia
19. 
Indigo
20. 
Eurowings