Dit zijn je rechten als je boot vertraging heeft

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Je wil tijdens je vakantie een ferry nemen. Wist je dat je dan allerlei rechten hebt als de boot niet op tijd kan vertrekken?
Vacancesweb.be

Als je een ferry neemt die vertrekt uit een haven binnen de Europese Unie of als het gaat om een Europese ferry die aankomt in een haven binnen de Europese Unie, heb je als reiziger allerlei rechten bij een vertraging.

Maaltijden en overnachting

Als je boot een vertraging gaat hebben van meer dan negentig minuten of de bootreis geannuleerd wordt, dan heb je vooreerst recht op gratis maaltijden, tussendoortjes en drankjes (in verhouding tot je wachttijd). Je hebt desgevallend ook recht op een degelijke, gratis overnachting (aan boord of aan land) van minstens 80 euro per nacht, voor maximaal drie nachten. Hierop bestaat een uitzondering als de annulatie of de vertraging te wijten is aan slechte weersomstandigheden (bv. bij een zware storm).

Terugbetaling

Als er sprake is van een annulatie of een vertraging van meer dan negentig minuten, moet je ook de keuze krijgen tussen een alternatieve reis naar de eindbestemming zonder extra kosten en de terugbetaling van je ticket, het tevergeefs afgelegde deel van je reis en het vervoer terug naar het oorspronkelijke vertrekpunt.

Schadevergoeding

Je kan verder ook een schadevergoeding vragen als je boot te laat toekomt op zijn bestemming. Je krijgt dan minimaal 25 procent en maximaal 50 % terug van je vervoerticket. Het exacte bedrag hangt af van de totale reisduur. Zo heb je als de bootreis normaal 4 uur duurt recht op 25 % schadevergoeding bij een vertraging van 1 uur en 50 % bij een vertraging van 2 uur. Gaat het om een bootreis met een langere duur dan moet de vertraging groter zijn om een vergoeding te krijgen. 

Hou er rekening mee dat je geen schadevergoeding krijgt bij slechte weersomstandigheden die een gevaar zouden kunnen betekenen voor de passagiers en bij buitengewone omstandigheden die niet kunnen worden vermeden.