Terug

Dit zijn je rechten als je door een staking niet op reis kan vertrekken

15/07/2022

Je hebt een reis geboekt maar kan niet vertrekken omwille van een staking van de piloten van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist of omdat er een staking uitbrak op de luchthaven. Wat zijn dan je rechten? Kan je een vergoeding vragen?

Marco Lopez

Als je een pakketreis boekte en door een staking niet kan vertrekken, zal je reisorganisator je een gelijkwaardig alternatief aanbieden of een alternatief met bijhorende prijsvermindering. Je kan ook de reis kosteloos annuleren en volledige terugbetaling bekomen indien de voorgestelde wijzigingen een wezenlijke impact hebben op de geboekte pakketreis. Bij een annulatie wegens overmacht kan je geen schadevergoeding eisen.

Zelf vlucht geboekt

Heb je alleen een vlucht geboekt en kan die niet doorgaan door een staking, dan kan je aanspraak maken op een vlucht op een andere dag.  Een andere optie bestaat erin dat je vraagt dat de vliegtuigmaatschappij je ticket terugbetaalt.

Is er sprake van een staking binnen de vliegtuigmaatschappij waar je mee zou vliegen zelf (bv. van de piloten), dan hebt je nog extra rechten.  Je kan in dat geval bovendien een schadevergoeding vragen van de luchtvaartmaatschappij.  Je kan dan namelijk zeggen dat er geen sprake is van overmacht. Afhankelijk van het aantal vliegkilometers en de duur van de vertraging kan je dan een schadevergoeding vragen van €250, €400 of zelfs €600.

Andere rechten

Bij een staking heb je ook recht op bijstand en verzorging.  Zo kan je aanspraak maken op maaltijden, verfrissingen en twee telefoongesprekken of mails. Kan je niet meer dezelfde dag vertrekken, dan komt daar een overnachting en vervoer naar het hotel bij.

Advocaten Roodhooft