Een nieuwe natuurzone in De Panne

Julie Docsterd,
14-02-2024
Het Vlaams Parlement heeft de bescherming goedgekeurd van de Zeepark-duinen in De Panne, een gebied dat nu natuurzone wordt.

Natuurpunt had de Vlaamse overheid gevraagd om deze duinzone te beschermen. Maar tot nu toe bleef die bescherming uit, omdat de aanwezigheid van een camping voor vertraging zorgde. De recente sluiting van de camping, in combinatie met een vastgoedproject voor vakantiewoningen dat in de steigers stond, heeft uiteindelijk de weg vrijgemaakt voor deze langverwachte bescherming.

Een 10 hectare grote zone van biodiversiteit

De Zeepark-duinen, die een oppervlakte van tien hectare beslaan, krijgen hun oorspronkelijke bestemming terug, een toevluchtsoord voor biodiversiteit waar de natuur haar rechten weer opeist. Minister Demir kondigt aan dat de formele procedure voor de goedkeuring van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) binnenkort van start gaat.

Een natuurlijke barrière tegen overstromingen

Deze duinen spelen een cruciale rol in de bescherming tegen overstromingen: hun vermogen om regenwater vast te houden maakt ze tot een ondergrondse waterput, essentieel om verzilting tegen te gaan en het ecologisch evenwicht van de streek te vrijwaren.