Florence in Compiègne, keizerlijk weekend vol kleur

Ken je Compiègne? Een stad met een rijke geschiedenis, en dat spreekt ons aan. We zitten nog steeds in de Franse regio Oise die ik deze zomer ontdekte, op 30 minuten van Parijs, waar je dus ook Compiègne vindt, een pareltje waar ik een weekend lang mijn koffers neerzet. Ik kon me er herbronnen nu de zomer op zijn einde loopt, en ik nodig je uit om hetzelfde te doen. Je kan er helemaal op adem komen, en dat dankzij de vele stukken natuur en de vele andere leuke dingen die je er vindt. Ik vertel je er alles over.

French Wanderers

IK BEREID MIJN WEEKENDJE COMPIÈGNE VOOR

Je kan natuurlijk niet naar Compiègne zonder een bezoek te brengen aan het kasteel. De vele gekroonde hoofden die er te gast waren, hebben het beroemd gemaakt. Napoleon III en keizerin Eugénie bijvoorbeeld, die er elk jaar de beroemde ‘Séries de Compiègne’ organiseerden, met enkele van de meest illustere figuren uit de Franse geschiedenis. Ik krijg maar niet genoeg van een bezoek aan hun appartementen: de tearoom van de keizerin is mijn favoriete kamer! Een wandeling door de tuinen aan de Allée des Beaux-Monts is ook niet te missen: helemaal aan het einde kom je terecht in het bosdomein.

Oise Tourisme / Bruno Beucher

Neem de tijd om door de in 1820 aangelegd rozentuin te kuieren. In deze tijd van het jaar kan je er nog genieten van de geuren en kleuren van de bloemen. Ik geef het toe: ik kan me levendig inbeelden dat ik er een hofdame was, flanerend over de paden!

Hervé Tallon - Studiolight Productions

Maar goed… los van mijn dromen over statige jurken beleefde ik een ander avontuur. Eén met een sportiever tintje! De ‘Boat and Bike’. Dat is een eerder originele excursie: een fietscruise die het plezier van fietsen en varen combineert. De keuze is aan jou om te beslissen met welk stuk je begint! Wij begonnen met de boot: we vreesden dat we teveel zouden treuzelen langsheen de fietsroute en het vertrek van de boot zouden missen! We vertrokken vanuit Compiègne en genoten van de brunch aan boord. Het was zo gezellig om op het water bediend te worden. Wat babbelen, smullen, het platteland en het erfgoed ontdekken… Ik ben niet zo sportief, maar ik had geen enkele moeite met de 25 km die de Pont-Sainte-Maxence en Compiègne scheidden. We namen de tijd en deden ook de ontdekkingsrally, waarbij we onderweg raadsels moesten oplossen. Vergeet niet te reserveren: de plaatsen zijn beperkt en de data van de tochten staan gepland in de kalender.

Grégory Smellinckx

Het avondeten hielden we eerder licht, want we hadden een afspraak voor een ‘auditieve wandeling’ in het hart van het bos van Compiègne! Wat voor wandeling, hoor ik je denken? Wel, het is een bijzonder opwindende nachtelijke uitstap om te gaan luisteren naar het geburl van het hert als de nacht valt. Onder leiding van een gids van het Office National des Forêts trekken we het voormalige jachtgebied in. Draag goede wandelschoenen en kleed je warm aan: het is een heel eind wandelen en het is ijskoud. Helaas hebben we het befaamde geburl niet gehoord, het was nog iets te vroeg op het seizoen. Een goede raad: vanaf half september heb je meer geluk. Anderzijds hebben we wel veel andere vogel- en andere dierengeluiden gehoord. Ik heb dus helemaal geen spijt van deze excursie. De natuur ‘s nachts ontdekken is magisch. En ook best spannend! Met mijn zaklamp in de hand voelde het alsof ik figureerde in één van die romans die ik las toen ik een puber was. Vergeet niet te reserveren, want dat is verplicht.

La parenthèse du Rond Royal Jean-Pierre GILSON

Na deze escapade van nog eens bijna 3 uur konden we niet langer weerstaan aan de lokroep van ons bed. Ik sliep als een koningin. De gastenkamers van ‘La Parenthèse du Rond Royal’, in de voormalige stallen, bulkt van de charme. Balkenplafonds, zachte kleuren en zorgvuldig geselecteerd antiek. En bovendien zit je hier op een steenworp van het historische centrum van Compiègne. Ik had ook graag willen gaan paardrijden: de manège van het Grand Parc lag vlak naast onze logies. Maar na een drukke dag kozen we de ochtend erop voor rust.

BEST WESTERN T’AIM HOTEL Maud Delaflotte

Na deze escapade van nog eens bijna 3 uur konden we niet langer weerstaan aan de lokroep van ons bed. Ik sliep als een koningin. De gastenkamers van ‘La Parenthèse du Rond Royal’, in de voormalige stallen, bulkt van de charme. Balkenplafonds, zachte kleuren en zorgvuldig geselecteerd antiek. En bovendien zit je hier op een steenworp van het historische centrum van Compiègne. Ik had ook graag willen gaan paardrijden: de manège van het Grand Parc lag vlak naast onze logies. Maar na een drukke dag kozen we de ochtend erop voor rust.

Vervolgens trokken we stilaan huiswaarts, maar niet zonder te stoppen bij het ‘Mémorial de l’Armistice’, de gedenkplaats voor de wapenstilstand. Het zou zonde zijn om weg te gaan zonder deze historische plek te bezoeken. De ‘Clairière de l’Armistice’ symboliseert het einde van de vijandigheden in de ‘Grote Oorlog’ van ’14-’18. Hier komen de geschiedenisboeken tot leven. Ik heb niet alle borden en informatie in het museum even aandachtig gelezen, maar ik vond wel de emotie emotionele beleving en bezinning die ik zocht.

Ook jij kan genieten van de kleuren die de nazomer te bieden heeft, en er even tussenuit zijn in de Oise! Compiègne ligt op slechts 2 uur rijden van Brussel, en heeft zoveel te bieden dat je zeker verkwikt terug huiswaarts keert!

IK BEREID MIJN WEEKENDJE COMPIÈGNE VOOR

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆