Fooi: welk volk is het gierigst?

Julie Docsterd,
02-07-2023
Wie zijn de wereldkampioenen van de fooi? YouGov Surveys geeft ons het antwoord!
Dan Smedley

In het wereldkampioenschap ‘fooi geven’ winnen de Duitsers de gouden medaille, met 78% van de bevolking die verklaart gulle fooien te geven, gevolgd door hun Amerikaanse tegenhangers (77%). Wie had dat gedacht? Amerikanen, bekend om hun voorkeur voor supergroot, zijn ook vrijgevig met hun fooien!

De Fransen bevinden zich in het gemiddelde (37%), tussen de Britten (59%) en de Spanjaarden (47%). De prijs voor soberheid gaat naar de Denen (24%).

De beloning

Van Uncle Sam tot Queen Elizabeth, iedereen lijkt het erover eens te zijn: een fooi is een beloning voor goede service. Een gedeelde traditie… tenzij het een vorm van sociale druk is?

Sociale druk kan leiden tot het geven van fooi, maar de Scandinavische bevolking lijken minder beïnvloed (8-9%) door dit idee dan Amerikanen (24%), Fransen en Italianen (ieder 23%).

Fooi uit liefdadigheid

Je zou kunnen denken dat een slechte service ervoor zorgt dat er geen fooi wordt gegeven, maar dat is niet het geval voor 21% van de Amerikanen. In Europa is dat minder gebruikelijk: 9% in Frankrijk, 8% in Duitsland, 3% in Groot-Brittannië en 2% in Denemarken.