Frankrijk: een recordsanctie voor Airbnb!

Julie Docsterd,
23-04-2024
Airbnb is veroordeeld tot het betalen van meer dan 1,3 miljoen euro voor gebreken gelinkt aan de verblijftaks op het eiland Oléron.
oleron
adobe

Het verhuurplatform Airbnb moet van de Franse rechter een boete betalen van 1,36 miljoen euro. De rechtbank sprak de straf uit omwille van “inningsfouten” en “nalatigheden en onnauwkeurigheden” die het bedrijf maakte bij de aangifte van de toeristentaks op het eiland Oléron voor het jaar 2022. Deze beslissing komt na een minder zware boete van €30.000 voor 2021, waartegen op dit moment nog een beroep loopt.

Details van de inbreuken

In de uitspraak staat, volgens documenten die AFP kon inkijken, dat Airbnb niet voldeed aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot de toeristenbelasting, waardoor een boete van tien keer het bedrag aan niet doorgestorte belasting gerechtvaardigd is. Dat zou de eerste keer zijn voor het bedrijf, dat in 2022 een omzet genereerde van $8,4 miljard.

Deze boete wordt door de lokale autoriteiten als historisch gezien. Jonathan Bellaiche, een advocaat die het samenwerkingsverband van de gemeentes op het eiland (Communauté de communes de l’île d’Oléron of CDCO) vertegenwoordigt, wijst erop dat deze zaak illustreert dat “geen enkel platform, hoe groot ook, boven de wet staat”. De CDCO heeft gelijkaardige procedures gestart tegen andere platforms zoals Booking en Le Bon Coin, wat duidt op een groeiende vastberadenheid tegen belastingovertredingen in de toeristische sector.