Gerberoy, één van de mooiste dorpjes van Frankrijk, op minder dan 3 uur van België!

Florence Brigode,
01-06-2023
Er zijn van die plekjes waar de tijd stil lijkt te staan! Gerberoy, een dorpje in het Franse departement Oise, is er zo één! Waar je ook kijkt, het is één en al betovering. Geen toeval dus, dat dit één van de mooiste dorpjes van Frankrijk is! Ik droomde er dan ook al lang van om te flaneren door de geplaveide straatjes. En nu is het er eindelijk van gekomen...

IK PLAN MIJN WEEKEND IN GERBEROY

Allwrite

Hier lijken de huizen, gebouwd in vakwerk en de oude plaatselijke steen, recht uit een sprookje te komen. De kleurrijke gevels zijn bedekt met groen en blauwe regen, die in mei mooi in bloei staat met paarse bloementrossen. Ik heb dan ook de hele tijd foto’s gemaakt! Maar het enige wat ik niet kon vastleggen, was hun ongelooflijke geur.

‘Het dorp van de duizend rozenstruiken’

Gerberoy ©Allwrite

Als je wat later op het seizoen komt, mag je je verwachten aan een ander prachtig bloemenschouwspel, want Gerberoy is ‘het dorp van duizend rozenstruiken’. In de zomer bloeien er overal rozen met felle kleuren, afgewisseld met hortensia’s en stokrozen. De roos is hier zo belangrijk dat ze zelfs haar eigen feestdag heeft: ze wordt geëerd tijdens één van de eerste zondagen van juni. De ideale gelegenheid voor verzamelaars om een rozenstruik mee naar huis te nemen!

Een haven van rust

Dat rozen zo’n belangrijk plaats innemen in Gerberoy, dat hebben we te danken aan Henri le Sidaner. De post-impressionistische schilder vroeg ooit aan elke inwoner om een roos voor zijn of haar huis te planten. De tuin van de kunstenaar, aangelegd naast de ruïnes van een oud fort, is een echt paradijs: 4.000 m² pure extase en schoonheid. Als je graag droomt, is het echt een aanrader: balustrades, pergola’s, overdekte loopbrug, stukken ruïne… Ik had er de hele dag op een stenen bankje kunnen zitten. Alleen maar om te dagdromen.

Revanche op de geschiedenis

Als je erover nadenkt, neemt Gerberoy een beetje revanche op de geschiedenis. Hoewel het dorp vandaag de dag bekend staat om zijn ‘duizend’ rozen, was het ook het strijdtoneel van een turbulente geschiedenis. Het was er een komen en gaan van Vikingen, Bourgondiërs en Engelsen, waarbij het dorp herhaaldelijk belegerd, verbrand en ontmanteld werd…

‘Jardin des Ifs’

Jardin des ifs à Gerberoy Oise Tourisme

Een andere aanrader is de ‘Jardin des Ifs’: hier worden de taxus- en buxusstruiken heel nauwgezet gesnoeid. Liefhebbers van grote volumes, grafische vormen en een klassieke stijl komen hier perfect aan hun trekken! Ik moet dan weer toegeven dat ik het minder mooi vond. Ik miste er de poëzie en romantiek die mij zo in vervoering brengen. Niettemin is het een indrukwekkende tuin om te bezoeken. Ik vond vooral de permacultuur-groentenperken geweldig. Ze zijn waanzinnig mooi en helemaal mijn ding. En ik vond het leuk om in het ‘Salon de thé du jardin’ de faisselle, een soort verse kaas, met gekonfijte rozenblaadjes te proeven. Een heerlijk moment van landelijke rust op het mooie, zonnige terras.

Tea time !

Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om je te vertellen dat er hier zoveel theesalons zijn dat je overal zal willen stoppen. ‘L’atelier gourmand de Sarah’ is een andere aanrader: heel wat zoetigheden en andere lekkernijen worden er gepresenteerd in mooie porseleinen schaaltjes. Wat een klasse!

Een unieke blauwe tint!

La maison bleue Alexandra Meurant - Oise Tourisme

Voordat je de deur van de ‘Collégiale Saint-Pierre’-kerk opent, hou je nog even halt bij het ‘Maison Bleue‘, dat dateert uit 1691! Het ligt bij de ingang van de ‘remparts’, de stadsomwallingen die naar de kerk leiden, en het is absoluut niet te missen. De blauwe tint is uniek en zal je versteld doen staan. Er is geen blauw in de ‘Collégiale’-kerk: hier overheersen warme tinten. De verlichting van de kroonluchters en de schittering van de glasramen geven de plek een bijzondere sfeer: wat hou ik van de rust van deze plek.

Aarzel ook niet om een wandeling te maken op de ‘Remparts’!

Het wandelpad is met bomen omzoomd en je krijgt een prachtig vergezicht. Gerberoy ligt op een heuvel en domineert de prachtige horizon. Ook het 18e-eeuwse stadhuis is een bezoekje waard. In dit dorp, één van de kleinste van Frankrijk, ligt ook de kleinste wijngaard van het land: Clos Gerberoy! Bijna 1.000 wijnstokken werden hier begin jaren 2000 aangeplant. Leuk weetje: je kan peter of meter worden van een wijnstok.

Pottenbakinitiatie

La poterie Alexandra Meurant - Oise Tourisme

Gepassioneerde kunstenaars en ambachtslieden vind je overal in Gerberoy en een bezoek aan hun galeries en ateliers is een echte belevenis. Ik koos ervoor om me aan pottenbakken te wagen (ik droomde er al van sinds mijn tiende!). Stéphanie, de ambachtelijke pottenbakker die ik leerde kennen, nodigde me uit in haar wereld en ik vond het geweldig! Het is opwindend om de klei aan te raken. De resultaten van mijn werk zal ik je besparen. In ieder geval is het enige dat telt het plezier om te weten dat je het gedurfd hebt, niet?

« Le Logis de Gerberoy »

Le Logis de Gebreroy Logis de Gerberoy

En als je, net als ik, nooit meer weg wil uit Gerberoy, boek dan een kamer in het hart van het dorp. ‘Le Logis de Gerberoy’ biedt sublieme kamers: houten vloeren, balken en zachte kleuren nodigen je uit om te ontspannen. De ideale plek om verder te dromen. En de kers op de taart is een ‘table d’hôtes’. Je hoeft alleen maar je voeten onder tafel te schuiven en te genieten.

Ik kan het niet anders verwoorden: Gerberoy is een postkaart! Een pauze nemen in dit middeleeuwse dorp zorgt ervoor dat je het leven zo rooskleurig ziet als maar kan. Niets meer en niets minder.

IK PLAN MIJN WEEKEND IN GERBEROY