Herfst in mineur aan de Belgische Kust: is het weer de enige boosdoener?

Julie Docsterd,
13-11-2023
Recente statistieken van Westtoer tonen een daling van 12% in overnachtingen tijdens de herfstvakantie aan de Belgische kust in vergelijking met vorig jaar. Is het weer de enige schuldige?
Christian Lue

Tijdens de herfstvakantie werden 1,1 miljoen overnachtingen geregistreerd, wat een opvallende daling is ten opzichte van het voorgaande jaar. De verdeling was ongelijk tussen de twee weken, met slechts 250.000 overnachtingen tijdens de Franstalige vakantieweek en 850.000 overnachtingen tijdens de Vlaamse week.

Impact van het weer op het toerisme

Door het wisselvallige weer, wat last minute boekingen ontmoedigde, daalde de hotelbezetting tot 40%. Die negatieve trend vertaalt zich in een daling van 9% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Toch nog een favoriete herfstbestemming

Sabien Lahaye-Battheu van Westtoer benadrukt dat, ondanks ongunstige weersomstandigheden, de kust nog steeds een favoriete herfstvakantiebestemming is voor zowel Franstalige als Nederlandstalige Belgen. Ze noemt de uitbreiding van de vakantie van de Franstaligen een manier om het toeristische seizoen te verlengen.