Het eerste ‘digitale hotel’ van België heeft net zijn deuren geopend in Brussel

Julie Docsterd,
20-01-2023
De in Berlijn gestarte hotelketen Numa heeft op het Rouppeplein, in hartje Brussel, zijn eerste ‘digitale hotel’ geopend.

Een digitaal hotel? Dat is een heel conventioneel hotel, behalve dat de receptionisten zijn vervangen door een app en een chatbot die 24/24 en 7/7 beschikbaar zijn.

Maar dat is nog niet alles, want de Numa groep heeft ook 80% van alle interne processen gedigitaliseerd, zoals de boekingen en de boekhouding. De schoonmaak wordt uitbesteed en gecontroleerd via beoordelingen en opmerkingen van klanten. Kamers kunnen direct na het uitchecken worden schoongemaakt, zodat de volgende gast een vroege check-in kan worden aangeboden.

Personeelsvermindering…

Numa schat dat deze digitale procedures ongeveer 60% van de operationele kosten uitsparen in vergelijking met traditionele hotels. Voor het beheer van 100 kamers zijn amper 3,5 medewerkers nodig, volgens de keten!

Het Brusselse hotel heeft 90 kamers op een oppervlakte van zo’n 2.500 m². Het is de nieuwste aanwinst van de Duitse start-up. Het bedrijf groeit snel en is al aanwezig in Milaan, Firenze, Madrid, Praag en zeven steden in Duitsland, waaronder Berlijn, met in het totaal 3.000 kamers. Numa is van plan om op middellange termijn nieuwe hotels te openen, onder andere in Luxemburg, Nederland, Antwerpen en Gent.

Een overnachting voor twee volwassenen in het nieuwe Brusselse hotel kost ongeveer 110 euro. Er worden vier kamercategorieën aangeboden.