Het stadhuis van Brussel wordt een museum in 2023

Julie Docsterd,
31-01-2023
Het stadhuis van Brussel maakt zich op om een ingrijpende verandering door te maken sinds het in de 15de eeuw gebouwd werd: het definitieve vertrek van de burgemeester, de schepenen en hun personeel naar het nieuwe administratieve centrum Brucity, gebouwd waar ooit de beroemde Parking 58 stond.
Austin P

De burgemeester van de Stad Brussel, zijn schepenen en al het personeel dat vroeger het statige gebouw op de Grote Markt bevolkte, zijn begonnen aan hun verhuizing naar het nieuwe administratieve centrum Brucity, waar vier jaar geleden nog Parking 58 stond. Wat gebeurt er nu met het klassieke Brabants-gotische gebouw? Het wordt een museum!

Momenteel is het stadhuis, dat sinds 1936 op de monumentenlijst staat, alleen op woensdag en zondag te bezoeken na reservatie. Maar vanaf volgende lente wordt de nieuwe bestemming van het pand als museum uitgebreid, zegt de socialistische burgemeester van de hoofdstad, Philippe Close. De nieuwe bezoekregeling moet nog bepaald worden.

Ter herinnering: het Brusselse stadhuis is het enige middeleeuwse overblijfsel dat nog op de Grote Markt in Brussel staat. Het wordt beschouwd als een meesterwerk van de burgerlijke gotiek en meer in het bijzonder van de Brabantse gotiek. Het gotische deel werd in de 15de eeuw gebouwd aan de Grote Markt en de Karel Bulsstraat. De klassieke aanbouw werd gebouwd in de 18e eeuw. Het bestaat uit drie vleugels in een U-vorm aan de achterkant van het gotische gebouw, langs de Amigostraat, de Guldenhoofdstraat en de Karel Bulsstraat.