Ieper: De “Last Post” is terug!

Julie Docsterd,
24-04-2024
De Menenpoort in Ieper, een symbool van herdenking, gaat na restauratiewerken weer open voor de Last Post ceremonie.
menin
vw

The Last Post, een plechtig ritueel ter ere van Britse en Gemenebestsoldaten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog, weerklinkt weer aan de Menenpoort vanaf 9 mei. Deze aankondiging, kregen we van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), en sluit een periode van restauratiewerkzaamheden af die vorig jaar begon.

De ingreep aan de Menenpoort was zeer grondig. De noodzaak om de integriteit van dit historische monument te behouden en tegelijkertijd de veiligheid van bezoekers te waarborgen, leidde tot een reeks nauwgezette restauraties. Nu de steigers weg zijn, is alles te bewonderen: reparaties aan de naamstenen, restauratie van het gewelf, plafonds en bronzen oculi. Zelfs de versleten trappen zijn gerenoveerd!

Werken in uitvoering

Hoewel de grote hall weer straalt, houdt het werk daar niet op. De galerijen aan de noord- en zuidkant staan nog in de steigers om te worden opgeknapt. Voor medio 225 krijgen ook het dak en de binnenverlichting een opknapbeurt. Dit grootschalige project belooft de site nog gastvrijer en memorabeler te maken voor bezoekers van over de hele wereld.