Ijsland: 5 cijfers die eraan herinneren hoe apart dit land wel is!

Julie Docsterd,
08-01-2024
We nemen je mee naar Ijsland, een eiland gevormd door ijs en vulkanen, en geven je vijf cijfers die aantonen hoe geweldig het land is!

iceland
Josh Reid

130

IJsland telt meer dan 130 actieve en slapende vulkanen. Het is ook beroemd om zijn indrukwekkende gletsjers, die ongeveer 11% van de oppervlakte van het land bedekken. Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa, is een niet te missen trekpleister.

360.000

Ondanks zijn enorme omvang heeft IJsland een relatief beperkte bevolking, met amper ongeveer 360.000 inwoners, wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 3,4 inwoners/m². De IJslandse taal, die door bijna de hele bevolking gesproken wordt, staat bekend om zijn verwantschap met het oude Noors, de taal van de Vikingen.

iceland
Jonatan Pie

100%

Ijsland is wereldleider wat het gebruik van hernieuwbare energie betreft. Bijna 100% van de elektriciteit wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, voornamelijk aardwarmte en waterkracht. Deze overvloed aan schone energie voorziet niet alleen huizen en bedrijven van energie, maar ook hightech serres, waardoor fruit en groenten kunnen worden gekweekt in de ijzige omgeving.

iceland
Alec Cooks

2 miljoen

Toerisme is een belangrijke economische activiteit in IJsland en trekt meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar (vóór de pandemie). Tot de belangrijkste attracties behoren het noorderlicht, geothermische baden zoals de ‘Blue Lagoon’ en adembenemende natuurlandschappen, onder andere aan de zuidkust en de ‘Golden Circle’.

2,5

IJsland kan terugblikken op een rijke literaire traditie, die teruggaat tot de middeleeuwse IJslandse legendes. Het heeft één van de hoogste percentages boekpublicaties per inwoner ter wereld, en een groot deel van de bevolking schrijft en publiceert werken. Deze passie voor literatuur wordt elk jaar gevierd op de nacht van de literatuur, een evenement waarbij de straten van Reykjavik tot leven komen met literaire lezingen en discussies. Gemiddeld lezen IJslanders 2,5 boeken per maand!