Israël: FOD Buitenlandse Zaken roept op tot voorzichtigheid

Julie Docsterd,
11-10-2023
De FOD Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Israël en de Palestijnse Gebieden aangepast in functie van de oplopende spanningen.
Jerusalem
Jerusalem Toa Heftiba

Naar aanleiding van het opflakkerende geweld sinds zaterdag raadt de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken niet-essentiële reizen naar Israël sterk af. De situatie ter plekke wordt omschreven als “zeer gespannen en onvoorspelbaar”. Reizen naar de Gazastrook wordt ook sterk afgeraden, waarbij de website van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor mogelijke gevaren voor buitenlanders, waaronder aanslagen en ontvoeringen.

Reactie van de luchtvaartmaatschappijen

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben al op de situatie gereageerd. Brussels Airlines en touroperator TUI hebben hun vluchten naar Tel Aviv opgeschort tot respectievelijk maandag en 21 oktober. Ook andere internationale luchtvaartmaatschappijen hebben gelijkaardige maatregelen getroffen. Er blijven wel nog vluchten beschikbaar vanaf de luchthaven in de Israëlische stad.

Voorlopig nog geen evacuatie

De federale overheidsdienst wil echter ook geruststellen en laat weten dat er momenteel geen plannen zijn om landgenoten uit de regio te evacueren. “We blijven de situatie opvolgen,” zei woordvoerder Nicolas Fierens Gevaert.