Je post laten doorsturen als je op vakantie gaat?

Jan Roodhooft,
10-03-2022
Je gaat voor een aantal weken of zelfs maanden op vakantie. Kan je dan aan bpost vragen om je post door te sturen naar je tijdelijk adres? Wat kan je doen en hoe ga je daarbij precies te werk?

Als je gedurende een langere periode op vakantie gaat wil je allicht vermijden dat je post gedurende die periode ‘ongelezen’ blijft. Zo niet riskeer je nu eenmaal niet tijdig te kunnen reageren op (aangetekende en andere) brieven, riskeer je dat bepaalde facturen te lang onbetaald blijven en dies meer.

Doorzenddienst

Je kan je post naar je tijdelijk adres laten doorsturen. Het kan daarbij zowel gaan om een adres in het binnen- als het buitenland. Hiertoe beschikt bpost nu eenmaal over wat men noemt een zogenaamde doorzenddienst. Weet wel dat je je post niet kan laten doorsturen naar je hotel of naar het vakantiecentrum waar je gaat verblijven.

Bewaardienst

Een alternatief bestaat erin gebruik te maken van de bewaardienst van bpost. Men stuurt dan je post niet door maar bewaart deze tot je terug bent.  Op die manier zorg je er bv. voor dat je brievenbus niet uitpuilt (waardoor mensen met minder goede intenties ook niet kunnen zien dat je niet thuis bent).

Hoe ga je te werk?

Wil je op deze dienstverlening een beroep doen, dan kan je dat online regelen via de website Dispatch DoMyMove | bpost. Aan deze service is wel een kostprijs gekoppeld. Zo moet je bv. voor het doorsturen van je post gedurende een termijn van 2 weken tot drie maanden naar een adres in België een bedrag betalen van 27.20 euro. Je post voor dezelfde termijn naar een adres in het buitenland laten doorsturen kost je dan weer 101.10 euro.