Je zal moeten betalen om het Verenigd Koninkrijk te kunnen betreden!

Julie Docsterd,
18-02-2023
Wie regelmatig naar de andere kant van de oceaan reist, weet het al: een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is noodzakelijk om het Amerikaanse grondgebied te mogen betreden. Toegang wordt toegekend door een elektronisch formulier in te vullen en een bedrag van $ 21 (of € 21) te betalen. Tegen het einde van dit jaar wil ook het Verenigd Koninkrijk een reisvergunning opleggen. Een stap die kadert in de wil van de conservatieve overheid om de grensovergang te digitaliseren tegen 2025.

Voor wie?

Dit elektronische document zal voor alle buitenlandse reizigers zijn, inclusief reizigers uit landen die vrijgesteld zijn van een visum.

Hoe?

Concreet zal je je aanvraag enkele dagen voor vertrek via een online formulier moeten doen. Er zal wat informatie opgevraagd worden, waaronder de gegevens op je paspoort en andere informatie over je verblijf in het Verenigd Koninkrijk.

Daarna moet je een taks betalen. Het bedrag daarvan werd nog niet door de Britse overheid gecommuniceerd. De reisvergunning zal binnen de 48 à 72 uur behandeld worden.

Aangezien dit model geïnspireerd is door het Amerikaanse, zou de Britse ESTA een geldigheid van 2 jaar moeten hebben. Je zal je aanvraag dus niet moeten vernieuwen als je binnen die periode meerdere keren naar Groot-Brittannië reist.

Of je nu met het vliegtuig, de trein of de auto aankomt, eens ter plaatse hoef je enkel nog maar je identiteitsbewijs te scannen. Al de informatie met betrekking tot je reisvergunning zullen automatisch gelinkt zijn aan je identiteitsdocument