Kroatië: zware boete voor ongepaste kledij!

Julie Docsterd,
19-02-2023
Split, in Kroatië, is een onmisbare vakantiebestemming voor wie op zoek is naar zon, cultuur en strand. Deze badstad heeft een rijke geschiedenis en adembenemende landschappen. Het is dus niet voor niets een van de populairste steden van Kroatië! De stad neemt echter maatregelen tegen gedrag dat als ongepast wordt beschouwd.
Spencer Davis

Inderdaad, de stad schrijft een boete uit van 150 euro aan elke persoon die zich in badpak of in bloot bovenlijf in de stad begeeft. Alcoholverbruik in publieke ruimtes wordt op dezelfde manier bestraft. Dubrovnik legt soortgelijke maatregelen op in zijn stadscentrum.

Vijf dingen om te bezoeken in Split, Kroatië

1. Het Paleis van Diocletianus

Het Paleis van Diocletianus is het belangrijkste monument in Split en een van de best bewaard gebleven Romeinse keizerlijke residenties ter wereld. Het werd gebouwd in de late 3e en vroege 4e eeuw na Christus en diende als het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. Het paleis is verdeeld in vier delen en heeft vele mooie binnenplaatsen, tempels en paleizen.

2. De Riva Promenade

De Riva Promenade is de belangrijkste boulevard in Split en een populaire ontmoetingsplek voor zowel toeristen als lokale bewoners. Het is een prachtige plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht op de zee en de haven. Er zijn veel restaurants en cafés langs de promenade waar je kunt genieten van een drankje en een maaltijd.

3. De Kathedraal van Sint-Domnius

De Kathedraal van Sint-Domnius is een indrukwekkend gebouw uit de 7e eeuw na Christus en is vernoemd naar de beschermheilige van Split. Het is een van de oudste kathedralen ter wereld en heeft een prachtige klokkentoren die je kunt beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad.

4. Het Marjan Park

Het Marjan Park is een prachtig natuurgebied in Split en een populaire bestemming voor wandelaars en fietsers. Het park heeft vele paden en routes die leiden naar uitkijkpunten met prachtig uitzicht op de stad en de zee. Er zijn ook vele stranden en baaien waar je kunt zwemmen en zonnebaden.

5. Het Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum is een van de oudste musea in Kroatië en heeft een uitgebreide collectie van artefacten uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Het museum heeft ook tentoonstellingen gewijd aan de oude geschiedenis van Kroatië en de archeologie van de Adriatische Zee.