Laat je in Corsica bedwelmen door de natuur of sport

Julie Docsterd,
26-04-2024
Ben je verliefd op grote open ruimtes en pure ervaringen in de natuur? Hou je van buitensporten op regelmatige basis of gewoon af en toe? Geprikkeld door de zon, de zee of de bergen, maar zonder hittegolven? Dan is Corsica een natuurlijke keuze. Het ‘Île de Beauté’ heeft duizend-en-één schatten voor je in petto. Dit zijn enkele straffe belevenissen die een inspiratiebron kunnen vormen voor je volgende escapade, waarbij natuur en sport zich perfect laten combineren.
ATC Sylvain Alessandri

Het ‘Île de Beauté’, zoals Corsica genoemd wordt, maakt zijn bijnaam helemaal waar. Het baadt in azuurblauw en zonneschijn en biedt een grote diversiteit aan landschappen. De zuivere lucht is meer dan verkwikkend. Als de temperatuur stijgt, vullen de garrigue en maquis zich met heerlijke geuren en de blauwe lucht zorgt voor een ongeëvenaarde energie. De bergtoppen proeven naar avontuur, net als de zee en de wilde ‘calanques’. Langs de duizend kilometer lange kustlijn kan je allerlei watersporten beoefenen: windsurfen, zeekajakken, kitesurfen en zeilen, maar ook snorkelen, duiken of paddleboarden. Maar wat kies je? Wat dacht je van een week duiken in de Balagne en sportieve wandeltochten? Of het avontuur van zeilen combineren met wandelen rond Bonifacio of Porto? Je kan ook sportvissen of op excursie gaan in de ‘calanques’ en de baaien. Waar je ook gaat, de zee zorgt voor een overvloed aan verrassingen. En uiteraard is er ook nog de natuur, met dolfijnen en en allerlei zeevogels zoals zeearenden en meeuwen die je kan spotten…

corse
ATC Sylvain Alessandri

En aan land?

Vóór de grote zomerhitte en de drukte is dit het perfecte moment voor actieve en sportieve mensen om hun passie in alle rust te komen beoefenen: fietsen, wandelen of raften… Van de kust tot de toppen op meer dan 2.500 meter hoogte wisselen de altijd veranderende landschappen elkaar af: watervallen, riviertjes, kloven, bossen en verborgen wandelpaden, kleine verdwaalde paden die dienst doen als gevarieerd decor voor je avonturen. En dat bijna altijd met ongelooflijke uitzichten op de grote blauwe watermassa.

corse
ATC Sylvain Alessandri

Ook het binnenland van het eiland is een uniek speelterrein. De alternatieven voor de beroemde GR20-wandeling zijn net zo fantastisch, maar minder bekend. Het zijn de ‘Mare e Mare’ en ‘Mare e Monti’ (zuid, noord, midden) die de kusten van het eiland met elkaar verbinden, van zee tot zee… Dwars door de ongerepte natuur. Uitzonderlijke routes voor jong en oud, met ‘via ferrata’, hangende hangbruggen, ladders, touwbruggen, gigantische ziplines om over het struikgewas te vliegen… Alles waar een Belg van houdt!

Ideeën?

Voor een langer verblijf van een dag of een week verken je vanuit een bed & breakfast (Gîtes de France Corse) te voet de streek rond Ajaccio, trek je er in alle vrijheid op uit naar Cap Corse met Europe Active, of doe je de ‘grand tour’ van Corsica met de fiets: Ajaccio, Bonifacio, Zicavo, Corte, Bastia, Saint-Florent, Algajola, Porto, Ajaccio! (vanaf € 1.120). En wat voor activiteit of uitstap je ook plant: er staan vakmensen klaar om je te begeleiden, te gidsen en te adviseren bij al je sportieve activiteiten, individueel of in groep, onder amateurs of met een sportvereniging van hoog niveau.

TIPS

Voor wie fan is van prestaties is de Restonica Trail een toonaangevend evenement dat plaatsvindt van 4 tot 6 juli 2024 https://www.restonicatrail.fr/la-course-restonica-trail/ (een UTMB-kwalificatiewedstrijd).

corse
ATC Sylvain Alessandri

Natuur…

Deze berg die uit de zee opduikt, is een perfect beschermd paradijs voor natuurliefhebbers. Het eiland telt zes natuurreservaten met een oppervlakte van bijna 83.500 hectare. Een oase van rust waar je kan herbronnen middenin een prachtige biologische biodiversiteit van land- en zeeflora en -fauna.

Het ‘Parc Naturel Régional de Corse’, dat een derde van het grondgebied bestrijkt, biedt ook een veelheid van activiteiten en observatiemogelijkheden. Ondergedompeld in dennenbossen of aan de oevers van bergriviertjes en watervallen kan je als liefhebber van de pure natuur en absolute rust op je gemak genieten van de hoogtepunten van deze prachtige natuurlijke omgeving: planten, vogels, geologie… hier zijn de goden van de schoonheid al miljoenen jaren aan het werk.

Enkele tips? Wandelingen die op alle vlakken hemels zijn met Corsica Tours om naar de sterren te kijken of boottochten in een pirogue met Terra Corsa, buitengewone duikvakanties met Isula, Maeva, Kallisté, Nautica, wijngaarden ontdekken, maar ook yoga, welness en zelfs ‘dolce farniente’…

Op zoek naar ideeën voor een verblijf? Begin alvast te dromen op deze website met 178 ideeën…

visit-corsica.com

Luxe residenties met panoramisch zeezicht

Corse

Appartement

Kamers

5 Personen

55.00 m2

€570 / week

min nachten

Villa te huur in Porticcio

Corse

Huis/Villa

Kamers

4 Personen

120.00 m2

€1200 / week

7 min nachten

De wonderen van Corsica Coach Tour - Van Ajaccio tot Ajaccio

Corse

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Corsica Flavour Wandeltocht - Van Bastia naar Bastia

Corse

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Autorondreis charmes en karakters van Corsica - Van Bastia tot Bastia

Corse

Autotour

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Self Drive Lights Zuid-Corsica - Van Ajaccio naar Ajaccio

Corse

Autotour

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Self Drive Tour Lights of Haute Corse - Van Bastia naar Bastia

Corse

Autotour

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten