Luchtvaart: het Europees Parlement wil een einde maken aan betalende handbagage

Julie Docsterd,
18-10-2023
Goed nieuws als je regelmatig vliegt: het Europees Parlement gaat stemmen over een resolutie om de extra kosten voor handbagage af te schaffen.
luggage airplane
Bambi Corro

Weinig mensen weten dat het Europees Parlement een Commissie voor petities heeft. Praktisch gezien is het doel van de petitieprocedure van het Europees Parlement ervoor te zorgen dat alle burgers de mogelijkheid hebben om met de instelling te communiceren en hun petitierecht uit te oefenen. Petities stellen het Parlement in staat om, via het werk van zijn ad-hoccommissie, echt inzicht te krijgen in de manier waarop EU-wetgeving wordt toegepast en om te peilen in hoeverre de Europese instellingen zich inspannen om tegemoet te komen aan de zorgen van burgers.

“Verborgen” kosten

Een recente petitie waarin werd opgeroepen om handbagage op te nemen in de lijst van “essentiële items” werd overgenomen door de Commissie Petities. Van hun kant erkennen de Europarlementariërs dat de verschillende regels van elke luchtvaartmaatschappij over toegestane bagage vaak verborgen kosten met zich meebrengen, waardoor het moeilijk is om tarieven transparant te vergelijken.

Sancties voor luchtvaartmaatschappijen

Binnenkort wordt een ontwerpverordening opgesteld en als de stemming in de plenaire vergadering wordt aangenomen, betekent dit dat luchtvaartmaatschappijen niet langer extra kosten in rekening mogen brengen voor bagage die in de cabine mag worden vervoerd. Deze officiële aanvaarding van de petitie, die unaniem werd aangenomen met 25 stemmen voor, komt na een rampzalige maand augustus in Spanje, toen verschillende luchtvaartmaatschappijen werden beboet voor het aanrekenen van toeslagen voor voorwerpen die in de cabine worden vervoerd. Ryanair, Vueling, Easyjet en Volotea kregen veel klachten omdat ze toeslagen toepasten op handbagage die passagiers bij zich hadden.

Transparantie nastreven

Ter herinnering: in 2014 bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat handbagage gratis moet zijn. Luchtvaartmaatschappijen voldoen tot nu toe echter niet aan deze eis en leggen zelfs steeds meer beperkingen en extra kosten op. Het Parlement zou graag zien dat het gewicht en de afmetingen van bagage gestandaardiseerd worden voor alle luchtvaartmaatschappijen, zodat er een einde komt aan de regels die specifiek zijn voor elke luchtvaartmaatschappij. Luchtvaartmaatschappijen zullen ook hun praktijken moeten veranderen als het gaat om informatie die aan passagiers wordt verstrekt, zoals de prijs of het tijdstip van de vlucht, waarbij de Europese Unie luchtvaartmaatschappijen vraagt om in dit opzicht transparanter te zijn.