Medisch toerisme in Turkije: wat je moet weten voordat je eraan begint

Julie Docsterd,
26-02-2024
Als er één land is waar medisch toerisme explodeert, is het wel Turkije. Maar let op, een operatie is niet zonder risico!
turkey
anna berdnik

Al enkele jaren is medisch toerisme in volle bloei in Turkije, met regio’s zoals Istanboel en Antalya die een zeer goede reputatie hebben opgebouwd voor zowel esthetische als medische zorg. Het aantal expats en toeristen dat gebruik maakt van Turkse tandartsen en chirurgen is niet meer te tellen, voornamelijk vanwege de zeer concurrerende prijzen en uitstekende servicekwaliteit. Bovendien biedt een medisch verblijf in Turkije ook de mogelijkheid om een week vakantie door te brengen in een land met een buitengewoon rijke geschiedenis en erfgoed. Hierdoor kan je het land verkennen en cultuur opsnuiven terwijl je ontspant in een all-in hotel, en dat alles voor gewoonlijk een onklopbare prijs.

Waarom Turkije?

In een tijd waarin we steeds meer aandacht besteden aan ons uiterlijk, is de vraag naar chirurgische ingrepen nog nooit zo groot geweest. Een trend die heeft bijgedragen aan de popularisering van deze praktijk, waarbij sommige landen opvallen als topbestemmingen op dit domein. Dit geldt met name voor Turkije, dat al tientallen jaren beschikt over hoogwaardige artsen en chirurgen. De TÜRSAB, de vereniging van Turkse reisbureaus, beweert zelfs dat het land qua operaties dezelfde kwaliteit biedt als in het Westen, maar voor de helft van de prijs. Bovendien laten statistieken zien dat een medische toerist tijdens zijn vakantie vier keer zoveel geld uitgeeft als een reguliere toerist. Het Turkse regeringsinitiatief maakt dus logischerwijs gebruik van deze situatie en promoot nu deze industrie via wereldwijde promotiecampagnes en advertenties. Tenslotte trekt de ligging van Turkije op het kruispunt van het Westen en het Oosten nationaliteiten aan uit beide werelddelen, maar ook medische toeristen uit Koeweit, Dubai, Libanon en Rusland. Deze nationaliteiten hebben met name bijgedragen aan de uitbouw van de haartransplantatie-industrie in Turkije.

Voordat je vertrekt

In Turkije is de medisch toerisme-industrie zeer gereguleerd, maar zoals bij elke medische procedure is het raadzaam om vooraf informatie in te winnen om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke service krijgt. Het is vooral belangrijk om te controleren of de medische faciliteiten en de vaardigheden van het personeel van de gekozen instelling voldoen aan de geldende normen. Een van de beste manieren om dit te doen, is controleren of de betreffende kliniek een JCI-accreditatie (Joint Commission International) heeft op de website worldhospitalsearch.org.

Een andere bron is de website van Turkish Healthcare Travel Consult, de Turkse Raad voor gezondheidszorgreizen. Het vermeldt meer dan 317 leden in de 15 beste medische toerismebestemmingen in Turkije, waaronder Istanboel, Alanya, Ankara, Izmir, Antalya, Mugla, Gaziantep en Cyprus.

Zoek tot slot online naar beoordelingen en getuigenissen over de instelling waarin je geïnteresseerd bent. Als je besluit verder te gaan, verduidelijk dan schriftelijk de exacte procedure, de kosten en wat deze omvat.