Moet je verplicht renoveren als je een ouder appartement koopt aan de kust?

Jan Roodhooft,
21-07-2023
Je overweegt om een appartement te kopen aan de Belgische kust in een ‘ouder’ appartementsgebouw. Je wil dit zelf als vakantieverblijf gaan gebruiken. Ben je in dat geval verplicht om tot renovatie daarvan over te gaan?

EPC

Sinds begin dit jaar moet je als je een woning of appartement koopt met een EPC-label E of F dit verplicht energetisch renoveren. Die verplichting geldt ook als het gaat om de aankoop van een tweedeverblijf (waar je je domicilie niet gaat nemen).  Hierbij is het irrelevant of je het tweede verblijf alleen maar zelf zal gebruiken of dat bijvoorbeeld ook zal willen verhuren (bv. in het kader van een vakantieverhuur).

Wat houdt die renovatieplicht in?

Concreet zal je binnen de vijf jaar na de aankoop de nodige werken moeten uitvoeren opdat het appartement minstens een EPC-label D krijgt. In de toekomst worden de renovatieverplichtingen strenger zodat het aangewezen is dusdanige renovaties te doen dat je een beter EPC dan een label D krijgt.

De termijn van vijf jaar start daarbij op het moment van het verlijden van de notariële aankoopakte. Je zal het feit dat je deze verplichting naleefde moeten bewijzen aan de hand van een nieuw EPC-attest dat je zal dienen te laten opstellen. Overigens moet je dit EPC zelf niet registeren of aanmelden. Als een energiedeskundige het nieuwe EPC indient, komt dit automatisch terecht in de energieprestatiedatabank van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Sanctie

Hou je je er niet aan, dan riskeer je een boete.  Die kan gaan van 500  tot maar liefst 200.000 euro.  Het feit dat je eventueel een boete krijgt heft je verplichting om te renoveren overigens niet op. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap zal je namelijk meteen een nieuwe termijn opleggen waarbinnen je alsnog tot de renovatie moet overgaan.

 

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)