Moet je werkgever je betalen als je na een ski-ongeval niet kan gaan werken?

Je raakt gekwetst bij een ski-ongeval. Hierdoor kan je bij je terugkomst thuis een aantal dagen of zelfs weken niet gaan werken. Moet je werkgever je in dat geval toch een gewaarborgd loon uitbetalen voor je dagen afwezigheid?

Vacancesweb.be

Het nieuwe skiseizoen is in een aantal regio’s al begonnen. Maar dacht je er als skiër al eens over na of je werkgever je een gewaarborgd loon moet betalen als je door een gebroken been, arm of gescheurde kruisbanden een tijdlang niet kan gaan werken?

In principe wel

Om recht te hebben op een gewaarborgd loon volstaat het dat je door de kwetsuur die je tijdens het skiën opliep arbeidsongeschikt bent. Of dat het geval is hangt onder meer af van de aard van je job. Zo kan je met een gebroken been misschien wel zittend werk doen. Het is je geneesheer die beslist of je al dan niet kan werken. Hou er wel rekening mee dat je werkgever een controlearts kan sturen.

Je ging zwaar in de fout

Je werkgever kan aan de betaling van het gewaarborgd loon ontsnappen als hij kan aantonen dat je tijdens het skiën een zware fout beging. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je besliste om de latten aan te binden … in een dronken toestand. Je werkgever zal je zware fout wel moeten kunnen bewijzen wat in de praktijk allesbehalve eenvoudig is.

En bij een wedstrijd?

Nam je deel aan een skiwedstrijd waarin je het ongeval opliep, dan riskeer je onder bepaalde voorwaarden ook geen gewaarborgd loon te krijgen. Meer bepaald heb je geen recht op gewaarborgd loon als je het ski-ongeval opliep tijdens een sportcompetitie waarvoor de organisator toegangsgeld ontvangt en je als deelnemer een vorm van loon kreeg. Deze uitzondering zal voor een gewone recreatieve skiër geen probleem vormen.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆