Mongolië: 5 verbazingwekkende dingen om te onthouden!

Julie Docsterd,
04-11-2023
Mongolië, een land van mysterie en uitgestrekte vlaktes. Ontdek 5 feiten die je sprakeloos maken over dit unieke land.

1. Immensiteit van het grondgebied

Mongolia
© Bolatbek Gabiden

Mongolië is qua oppervlakte het 18e land ter wereld, maar het is een van de dunst bevolkte landen. Met een oppervlakte van meer dan 1,5 miljoen vierkante kilometer (drie keer zo groot als Frankrijk) wonen er slechts… 3 miljoen mensen (tegenover 67 miljoen in Frankrijk)!

2. De Gobiwoestijn

Mongolia
© Victor He

De Gobiwoestijn, die zich uitstrekt over een deel van Mongolië en China, is een van de grootste en droogste woestijnen ter wereld. Het beslaat een indrukwekkende 1,3 miljoen vierkante kilometer. Ondanks de extreme omstandigheden herbergt het een unieke flora en fauna, aangepast aan een zeer vijandige omgeving.

3. Ruitertraditie

Tengis Galamez
© Mongolia

Mongolië heeft een diepgewortelde ruitertraditie. Naar schatting zijn er meer dan 3 paarden per inwoner in het land. Deze dieren spelen een centrale rol in de nomadencultuur van het land en op het nationale festival Naadam worden spectaculaire paardenraces gehouden.

4. Extreem weer

Duku Photography
© Mongolia

Ulan Bator, de hoofdstad van Mongolië, heeft de weinig benijdenswaardige titel van koudste hoofdstad ter wereld. In de winter kan de temperatuur dalen tot -40°C. Maar in de zomer kan het kwik stijgen tot 30°C!

5. Archeologische rijkdom

Patrick Schneider
© Mongolia

Mongolië is een schatkamer voor archeologen. Het is de bakermat van het Mongoolse Rijk, een van de grootste rijken uit de geschiedenis. Veel ontdekkingen, zoals die van het graf van Genghis Khan, moeten nog worden gedaan, waardoor dit land een spannende speeltuin voor onderzoekers is.