Mount Fuji: naar een ongecontroleerde toestroom van wandelaars?

Julie Docsterd,
23-06-2023
Het natuurlijke icoon van Japan, Mount Fuji of de Fujiberg, maakt zich op om een recordaantal wandelaars te ontvangen deze zomer. De lokale verantwoordelijken trekken aan de alarmbel en hebben het over een mogelijke overrompeling van dit Japanse kroonjuweel, wat ook een gevaar zou kunnen vormen de bezoekers van de site zelf.
David Edelstein

De opheffing van de coronabeperkingen en de heropening van de Japanse grenzen hebben geleid tot een explosie van het aantal boekingen voor de beklimming van de Fujiberg. De tiende verjaardag van zijn opname op de Werelderfgoedlijst van de Unesco zal waarschijnlijk ook bijdragen aan de boost in de bezoekersaantallen.

Risico’s voor wandelaars op de site

De autoriteiten maken zich zorgen over de mogelijke risico’s van deze toestroom van bezoekers. Het risico op hoogteziekte en onderkoeling voor onvoorbereide wandelaars, maar ook het verhoogde risico op vallende stenen door overmatig gebruik van de paden, vormen een grote bekommernis.

Oproep tot voorzichtigheid

Lokale vertegenwoordigers roepen wandelaars, en dan vooral buitenlandse toeristen, op om voorzichtig te zijn. Het beklimmen van Mount Fuji, die 3.776 meter hoog is, moet niet lichtzinnig worden opgevat. “Het beklimmen van de Fuji is niet zo eenvoudig,” luidt de waarschuwing. De oproep tot waakzaamheid komt aan de vooravond van wat een uitzonderlijk zomerseizoen belooft te worden.