Mount Fuji: nieuwe maatregel tegen massatoerisme

Julie Docsterd,
27-03-2024
Vanaf juli kost het beklimmen van de berg Fuji een beetje geld. Het doel? De veiligheid garanderen, de site behouden en het toerisme reguleren.
fuji
Max Bender

Vanwege het groeiende aantal bezoekers en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, heeft de overheid besloten om geld te vragen voor het beklimmen van de Mount Fuji. Vanaf juli moeten wandelaars die het Yoshida-pad willen nemen, de populairste route naar de top, een toegangsprijs van 12 euro betalen. Dit initiatief, aangekondigd door een ambtenaar van de Yamanashi Prefectuur, is bedoeld om files te verminderen en de veiligheid op deze iconische vulkaan te verbeteren.

Massatoerisme

De Mount Fuji, waarvan de besneeuwde top een groot deel van het jaar zichtbaar is, trekt in het zomerseizoen van juli tot september telkens meer dan 220.000 bezoekers. De toestroom van wandelaars, die nog toegenomen is door de opheffing van de Covid-19 beperkingen, heeft de autoriteiten aangezet tot actie. Toshiaki Kasai, een lokale ambtenaar, benadrukt dat het belangrijk is om goed voorbereid te zijn en de juiste uitrusting te hebben om deze berg te beklimmen. Hij nodigt bezoekers ook uit om via social media op de hoogte te blijven van het aantal mensen dat het pad elke dag gebruikt.

fuji
Tommy Silver

Limieten en voorzorgsmaatregelen

Naast de toegangsprijs wordt het aantal wandelaars op de Yoshida Trail beperkt tot 4.000 per dag, met een nachtelijke sluiting tussen 16.00 en 02.00 uur. Deze maatregel komt er omdat er elke zomer berichten binnenkomen over slecht uitgeruste toeristen die de beklimming zonder voldoende rustpauzes proberen te doen. De risico’s op ziektes en ongelukken zijn niet te verwaarlozen op deze nog steeds actieve vulkaan.

Andere paden, andere keuzes

Hoewel het Yoshida-pad onder de nieuwe regels valt, blijven de andere drie hoofdroutes, die minder populair zijn, gratis toegankelijk.