Het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps viert zijn 40e verjaardag

Julie Docsterd,
08-05-2024
Ontdek de 50 racehelmen van Jacky Ickx in een unieke tentoonstelling voor de 40e verjaardag van het museum.
Spa-Francorchamps Museum
WBT - Ricardo de la Riva

Gelegen in de gewelfde kelders van de Abdij van Stavelot, breidt het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps zijn collectie uit met een speciale tentoonstelling. Ter ere van deze mijlpaal worden 50 racehelmen van de Belgische autosportlegende Jacky Ickx tentoongesteld. Deze helmen vertegenwoordigen belangrijke momenten uit zijn carrière, waaronder overwinningen zoals de 24 uur van Spa-Francorchamps in 1966.

Evenementen gedurende het jaar

Naast deze bijzondere tentoonstelling organiseert het museum een reeks thematische evenementen. Dit omvat eerbetonen aan andere legendes zoals Ayrton Senna, en presentaties door invloedrijke figuren uit de automobielwereld. Bezoekers kunnen ook een tentoonstelling van 12 uitzonderlijke auto’s verwachten voor de honderdste verjaardag van de 24 uur van Spa-Francorchamps.

Een plaats vol geschiedenis

Opgericht in 1984, vertelt het museum het verhaal van dit iconische circuit en belicht de technologische vooruitgang en de prestaties van coureurs die de autosportwereld hebben gevormd. Met voertuigen uit privécollecties biedt de tentoonstelling een unieke blik op de evolutie van de autosport.

“Elke helm vertelt een deel van het raceverhaal, en toont de uitdagingen en triomfen van een van de grootste autocoureurs aller tijden,” zegt Jean-Claude Mathoul, directeur van het museum. “Het is een erkenning van de rol die Jacky Ickx heeft gespeeld in de geschiedenis van de sport en onze regio.”