Namen: voor elk wat wils!

Julie Docsterd,
15-06-2023
Neen, Namen laat zich niet samenvatten in enkel zijn citadel, zijn studentenleven en zijn parlement. De Waalse hoofdstad onderging de laatste jaren stevige een vernieuwingsgolf, in die mate zelfs dat het vandaag op verschillende vlakken een niet te missen bestemming is!
Explore Meuse

Een eerste troef van Namen: zijn centrale ligging en toegankelijkheid. De stad is gemakkelijk te bereiken met de trein, de auto of de fiets, van waar in België je ook komt. We kunnen je echter alleen maar aanraden om de trein te nemen, want het station van Namen ligt op vijf minuten wandelen van het stadscentrum. Als je toch liever met de auto komt, zijn er genoeg parkeergarages aan de rand van de stad en in het centrum. De parking ‘Confluence’ op de Esplanade is vooral een aanrader als je naar het centrum wil. De Esplanade van La Confluence, gebouwd op de voormalige site van Le Grognon, is een leuke en bekende plek om elkaar te ontmoeten in een ontspannen en gezellige sfeer in het centrum van Namen.

Shopping in Open lucht

Heel wat steden hebben ingezet op winkelcentra buiten het centrum. Namen is daarentegen altijd het hart van de stad en de winkels die er voor leven zorgen, blijven verdedigen. Dat maakt van Namen een bijzonder aangename shoppingstad, omdat je er in open lucht rond kuiert en er een grote verscheidenheid aan winkels vindt. De Rue de Fer is zonder twijfel de straat die je niet mag missen, net als de Rue du Président, de Rue de la Croix, de Rue de Bruxelles en de Rue Saint-Joseph. Hier vind je alle grote namen in betaalbare ‘prêt-à-porter’, maar ook onafhankelijke boetieks die accessoires van hoge kwaliteit verkopen. Maar shopping, dat draait natuurlijk niet alleen om kleding. Of je nu op zoek bent naar decoratie, elektronische accessoires, hifi of levensmiddelen, Namen blinkt uit door zijn verscheidenheid aan winkels!

De stad ontdekken op een andere manier

Vespas Namur

Hoewel je Namen te voet, met de fiets, op een Vespa (zelfs ‘s nachts!) of met het openbaar vervoer kan verkennen, geeft de Waalse hoofdstad ook haar mooiste troeven bloot aan wie zich graag verplaatst op een step. En dat kan je hier doen op een bijzondere step, een ‘cross trottinette’. Dat is een meer comfortabele en veelzijdige off-road versie van de populaire tweewieler. Na een korte training gingen we op pad om de hoger gelegen stukken van Namen te verkennen, in de richting van de Citadel.

WBT - Denis Closon

De wegen, die steeds steiler worden naarmate je stijgt, bieden een reeks uitzonderlijke panorama’s over de Maas en de omgeving. Een leuke activiteit, maar wel onder begeleiding van professionals! En voor wie hogerop wil en de Citadel in slechts zeven minuten wil beklimmen, kan de kabellift nemen, die een prachtig panoramisch uitzicht over de stad biedt. Een andere originele, leuke en ongewone manier om Namen te ontdekken, is aan boord van een tuk-tuk, voor een rondleiding die vertrekt aan de Citadel.

Tuk-Tuk-NamurI

Je kan ook kiezen om via het water de buitenwijken van de stad te verkennen. Een logische keuze, want Namen zou niet zijn wat het vandaag is zonder de nabijgelegen rivieren, de Samber en de Maas.

Ga aan boord van een riviercruise vlak naast de ‘Enjambée’ om in alle comfort te reizen en Namen en de Haute-Meuse te bezoeken. Er zijn ook andere formules, bijvoorbeeld aan boord van de ‘Meuse-Ardennes’-boot, vlakbij het casino aan de Quai des Chasseurs Ardennais. Je kan ook kiezen voor een privéboottocht op een vintage boot dankzij ‘Namur sans amarres’.

Namur Croisiere

Voor een activiteit op het water met vertrek vanop het drijvende terras van ‘Les Capitaineries de Namur’, zoals peddelen, kanoën of het huren van een boot waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt, kan je gebruikmaken van de services van ‘Les Capitaineries de Namur‘.

Ben je eerder op zoek naar een trendy plek, dan is ‘The Flow‘ iets voor jou. Dit nieuwe watersportcentrum is met zijn ligging in een groene omgeving de perfecte plek om met je voeten in het zand aan een cocktail te nippen, beachvolleybal te spelen of te waterfietsen! Bovendien verwelkomt ‘The Flow’ tijdens de zomermaanden bezoekers om deel te nemen aan allerlei evenementen, zoals tentoonstellingen, workshops, cruises en cursussen. En last but not least kan je hier ook terecht voor een trendy lunch of diner, in een originele setting, badend in de Maas… of toch bijna!

Kunst op elke straathoek

De stad Namen intensiveert haar inspanningen om kunst tentoon te stellen in de openbare ruimte, en het op die manier toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Een vijftiental Belgische en internationale kunstenaars hebben al deelgenomen aan het project door een muurschildering te maken. Mis deze ‘Fresque des Wallons’ niet, een groot trompe-l’œil werk met daarop zo’n 250 beroemde Walen die de geschiedenis van Wallonië mee hebben vorm gegeven.

Explore Meuse - Denis Closon

Het project moet de stad opfleuren, maar ook aantrekkelijker maken door de straten om te toveren in een permanente tentoonstellingsruimte. De verschillende creaties zijn geconcentreerd in het stadscentrum, waardoor ze gemakkelijk te bereiken zijn van aan het station. Je kan de plattegrond van het street art-parcours in Namen hier bekijken of downloaden, en het Isaac Cordal-parcours hier.

Avond op het terras, nacht op het water

Namen is ‘s avonds net zo gezellig als overdag. Het autovrije centrum van de stad is levendig en voortdurend in beweging, met een groot aantal nieuwe bars en restaurants: voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar een kaasbar, een bistro in Parijse stijl met een verwarmd terras, een cocktailbar, een pianobar of een traditionele kroeg, er is keuze te over!

Explore Meuse - Denis Closon

En waarom sluit je je dag niet af op het water? Je kan er zelfs de nacht doorbrengen! De ‘Péniche Formigny‘, een omgebouwde boot die privé kan worden afgehuurd, heeft slaapkamers, een bar, een keuken en een ruim salon. En na een goede nachtrust, gewiegd door de golven, serveert het personeel van de boot je een heerlijk continentaal ontbijt met een adembenemend uitzicht op de kades. Heb je een eerder beperkt budget, dan vind je in Namen ook een jeugdherberg, op een kwartiertje wandelen van de citadel. Je kan er overnachten vanaf €25/persoon, inclusief ontbijt. Of je nu alleen bent, met z’n tweeën of in groep, de Auberge de Jeunesse de Namur biedt alle mogelijke vormen van accommodatie, met tweepersoonskamers, familiekamers en slaapzalen. Namen biedt ook een ruime keuze aan hotels, vakantiehuisjes, chambres d’hôtes… Voor elke smaak en elk budget is er wel iets te vinden! Keuze te over!

Explore Meuse