Nieuw uitstel bij de lancering van ETIAS, het ESTA naar Europees model

Julie Docsterd,
24-10-2023
De lancering van het nieuwe Europese informatie- en autorisatiesysteem “ETIAS” loopt opnieuw vertraging op.
airport terminal
Belinda Fewings

Momenteel zijn veel toeristen uit andere continenten visumvrij voor een kort verblijf in het Schengengebied. Dit is met name het geval voor Amerikaanse, Australische en Canadese staatsburgers. Als de verandering in november van dit jaar doorgaat, is Europa eindelijk van plan om ETIAS, het Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie, in 2025 in te voeren!

 

Het ETIAS is het Europese equivalent van het Amerikaanse ESTA (Electronic System for Travel Authorization), een elektronisch document dat de toegang tot de Verenigde Staten vereenvoudigt. De ESTA werkt als een visum, maar er is geen stempel of label op het paspoort aangebracht. Het is vereist om de Verenigde Staten binnen te komen, tenzij u reist met een Amerikaans visum.

De Europese tegenhanger voorziet in online registratie en € 7 verwerkingskosten voor toeristen die Europa bezoeken, tussen 18 en 70 jaar oud.

Waarom loopt het vast?

Eerst gepland voor medio 2024, is de implementatie van ETIAS nu uitgesteld tot mei 2025! De reden voor dit uitstel? Het ETIAS is afhankelijk van de uitrol van een nieuw beveiligingssysteem aan de grenzen van de Unie: het inreis- uitreissysteem of EES. Hoewel het een apart systeem is voor derde landen die geen visumvrijstellingsovereenkomsten met de EU hebben, kan ETIAS pas worden geïmplementeerd als het EES-systeem zelf is geïmplementeerd…

“De twee systemen zijn nauw met elkaar verbonden”, legt een EU-ambtenaar uit. Hoewel het I/O-systeem naar behoren kan functioneren zonder het ETIAS-systeem, is het omgekeerd onmogelijk dat het ETIAS-systeem operationeel wordt zonder het EES-systeem.”

Anitta Hipper, de woordvoerder van de Europese Commissie voor Binnenlandse Zaken, Migratie en Interne Veiligheid, bevestigde aan SchengenVisaInfo.com dat “de ingebruikneming van het ETIAS slechts 5-6 maanden na de ingebruikneming van het EES kan plaatsvinden”. Aangezien het EES naar verwachting pas medio 2024 live zal gaan, zijn de gevolgen voor ETIAS duidelijk.

Hoewel de website van de Commissie over de kwestie geen info weergeeft, hebben de Fransen bevestigd dat het ETIAS pas in 2025 van kracht zal zijn, terwijl de Zwitsers hebben gesuggereerd dat het nog later zou kunnen zijn.