Nieuwe richtlijnen: Europa nog niet klaar om Russische toeristen opnieuw toe te laten…

Julie Docsterd,
25-09-2023
Rusland heeft kritiek op de nieuwe richtlijnen van de EU rond het toelaten van Russische burgers, waarvan de persoonlijke spullen in beslag genomen zouden kunnen worden, waardoor reizen ‘praktisch onmogelijk’ wordt.
Ivan Ragozin

Volgens verduidelijkingen van de Europese Commissie zouden Russische burgers hun auto’s, telefoons, laptops, cosmetica en zelfs bepaalde kledingstukken niet mogen meenemen wanneer ze de grens met de EU oversteken.

Zullen alle EU-landen deze beperkingen toepassen?

Hoewel de aanbevelingen niet juridisch bindend zijn, hebben een aantal landen, zoals de Baltische staten, al aangekondigd dat ze van plan zijn om de regels te volgen.

De reactie van Rusland

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken uitte zijn ongenoegen over deze richtlijnen en beschreef ze als “absurd” en beschuldigde de EU ervan “een nieuw ijzeren gordijn  te willen optrekken in Europa”.

Er zijn al meldingen van inbeslagnames van auto’s met Russische nummerplaten in Duitsland. Anderzijds zouden er ook zieke of gewonde Oekraïense vluchtelingen gestrand zijn in Rusland als gevolg van deze beperkingen.

De huidige situatie

Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn de luchtvaart- en spoorverbindingen tussen Rusland en de EU onderbroken. Veel grenslanden hebben ook de toegang voor Russische burgers met een visum voor kort verblijf beperkt.