Naar een nieuwe wereldwijde digitale Covid-pas?

Julie Docsterd,
18-06-2023
De wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Europese Unie bereiden zich voor om een wereldwijd digitaal certificatiesysteem uit te rollen op basis van het de digitale Covid-pas van de EU.
Mat Napo

De algemeen directeur van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en Europees commissaris voor volksgezondheid Stella Kyriakides, hebben dit initiatief officieel bekendgemaakt in Genève. Het ambitieuze project wil de Europese Covid-pas omvormen tot ‘wereldwijd gemeengoed’, en op die manier de internationale mobiliteit en de bescherming van burgers tegen gezondheidsdreigingen vergemakkelijken.

Een wereldwijd digitaal gezondheidscertificeringsnetwerk

Dit digitale certificaat wordt het eerste luik van het wereldwijde digitale gezondheidscertificeringsnetwerk van de WHO. Dit netwerk moet een reeks digitale tools opleveren die gericht zijn op het verbeteren van de wereldgezondheid, waaronder internationale digitale vaccinatieregisters. In grensoverschrijdende humanitaire situaties kan dit netwerk een cruciale rol spelen door ervoor te zorgen dat mensen toegang hebben tot hun medische dossiers wanneer ze grenzen oversteken.

De Covid-pas van de EU: een wereldwijde norm

De Covid-pas van de EU is momenteel de meest gebruikte ter wereld, met 80 landen en gebieden die erop aangesloten zijn. Europees commissaris Thierry Breton benadrukte de sleutelrol die de pas speelt in de strijd tegen de pandemie en de bijdrage die het concept levert aan het vergemakkelijken van internationaal reizen en toerisme.

Rechtvaardigheid, innovatie, transparantie en gegevensbescherming

Het toekomstige wereldwijde digitale certificeringssysteem zal gebaseerd zijn op principes van rechtvaardigheid, innovatie, transparantie en gegevensbescherming. De WHO zal geen toegang hebben tot persoonlijke gegevens; alleen de bevoegde instanties zullen die toegang krijgen. De WHO zal echter wel de authenticiteit van certificaten kunnen verifiëren.