Ongewoon: in New York is het verboden om… gewapend over Times Square te wandelen!

Julie Docsterd,
06-09-2022
Een serieuze beslissing in een land dat verdeeld wordt tussen democraten en republikeinen…
Andreas Kruck

Sinds 1 september is het, zoals op heel wat publieke plekken in de VS en in New York, verboden om met een wapen, ook als het niet geladen is, rond te lopen in de bekende wijk Times Square in Manhattan. Dat kondigden de autoriteiten aan.

Dat is de reactie van New York en andere democratische staten, zoals California, op het “schandalige” arrest van het hooggerechtshof van de Verenigde Staten – dat grotendeels conservatief is – op het sinds juni geïntroduceerde grondwettelijk recht van Amerikanen om gewapend naar buiten te komen, terwijl Amerika zich geconfronteerd ziet met een sterke stijging van criminaliteit in grote steden en een hele reeks moorden. Een beslissing die “overal ter wereld” vaak over de tongen is gerold, zegt Eric Adam, oud-kapitein van de politie.

De stadsbestuurder heeft een bord “Times Square: Gun Free Zone” (“Wapenvrije zone”) onthuld rond het iconische plein in het hartje van Manhattan, waar dag en nacht enorme elektronische reclamepanelen oplichten voor zo’n 50 miljoen bezoekers per jaar.