Parijs: dit beroemde museum zal 5 jaar lang sluiten. Dit is waarom.

Julie Docsterd,
16-06-2023
Het Centre Pompidou, een van 's werelds belangrijkste musea voor moderne en hedendaagse kunst, zal eind 2025 sluiten om de deuren opnieuw te openen in 2030.
Adora Goodenough

De aanstaande sluiting van het Centre Pompidou (ook bekend als het Nationaal Museum voor Moderne Kunst) was al lange tijd bekend, zonder precies te weten wanneer. Nu is het officieel: de verhuis en geleidelijke sluiting zullen beginnen in de herfst van 2024.

Het Centre Pompidou, een ongelooflijk gedurfd project voor die tijd, werd in de jaren 1970 ontworpen door de architecten Renzo Piano en Richard Rogers. Om dit gebouw, dat voornamelijk uit glas lijkt te bestaan, te isoleren, werd destijds massaal gebruik gemaakt van asbest, waarvan we sindsdien weten dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In 2021 besloot de toenmalige minister van Cultuur, Roselyne Bachelot, om moderniserings- en asbestverwijderingswerkzaamheden uit te voeren voor een bedrag van 262 miljoen euro.

Naast het asbestverwijderingsproces hebben de renovatiewerkzaamheden van het museum ook als doel om te voldoen aan de brandveiligheidsnormen, de energie-efficiëntie van het gebouw te optimaliseren en faciliteiten voor een betere toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit te creëren. Die werkzaamheden zijn noodzakelijk vanwege de corrosie en slijtage die het immense gebouw, waar onder andere zeer belangrijke collecties van moderne en hedendaagse kunst, ruime tentoonstellingsruimtes en een grote bibliotheek worden gehuisvest, hebben aangetast.

Bij de heropening zullen de museumruimtes dezelfde indeling behouden, maar de opstelling van de kunstwerken zal worden herbekeken met “een multidisciplinaire benadering”. Het Nationaal Museum voor Moderne Kunst, dat in 1977 werd ingehuldigd in het hart van Parijs, is nooit gerenoveerd. Sinds de opening heeft het ongeveer 300 miljoen bezoekers ontvangen!