Polemiek in Egypte: moet de piramide van Mykerinos gerenoveerd worden?

Julie Docsterd,
02-02-2024
Het renovatieproject van de piramide van Mykerinos zorgt voor een stevige controverse in Egypte!
Mykerinos
Kevin et Laurianne Langlais

De renovatie van de piramide van Mykerinos, door sommigen beschouwd als “het project van de eeuw”, zorgt voor verdeeldheid in Egypte. Onder leiding van Mostafa Waziri, hoofd van de dienst Egyptische Oudheid, zijn arbeiders bezig granieten met blokken te plaatsen op de basis van deze piramide, de kleinste van de drie op het plateau van Gizeh. Het doel van dit initiatief is om de oorspronkelijke granieten bekleding te herstellen, die doorheen de eeuwen verloren is gegaan.

Renovatie of ontwijding?

Deze “renovatie”, die drie jaar zal duren, wordt door Waziri geprezen als “Egypte’s geschenk aan de wereld in de 21e eeuw”. Volgens de man zal de renovatie “ervoor zorgen dat we […] de piramide van Mykerinos kunnen zien zoals deze door de oude Egyptenaren werd gebouwd”.

Toch leidt dit tot heftige reacties van zowel erfgoedbeschermers als internetgebruikers. Egyptologe Monica Hanna uitte bijvoorbeeld haar verontwaardiging op Facebook en verzette zich hevig tegen wat zij als een daad van heiligschennis omschrijft: “Het enige wat nog ontbrak, was het betegelen van de piramide van Mykerinos! Wanneer stoppen we met deze absurditeit bij het beheer van Egyptisch erfgoed?” Ze wijst erop dat internationale renovatieprincipes dit soort aanpak verbieden, en roept archeologen op om actie te ondernemen.

 

Het volledige beleid voor patrimoniumbehoud staat ter discussie!

Gezien de hoeveelheid reacties is er een onderzoek aangekondigd naar de renovatie van de moskee in Alexandrië. Het beheer van het Egyptische culturele erfgoed wordt dus in twijfel getrokken. Moet het erfgoed gerenoveerd worden of moet het blijven zoals het is?

Pracht en praal van het Oude Egypte - 14D/13N

Aswan

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Mythische Nijl Dahabieh Cruise - Luxor naar Aswan - 11 dagen / 10 nachten

Caïro

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Onder de zon van Horus - Caïro naar Caïro

Caïro

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Caïro, Dahabeya & Hurghada Tour - Caïro naar Caïro

Caïro

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Egypte Magic Tour - Caïro naar Aswan

Aswan

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

DAHABIYA Cruise - Van Luxor naar Luxor

Luxor

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten