Skiplagging: de controversiële truc voor goedkopere vliegtickets

Julie Docsterd,
30-09-2023
Skiplagging is een slimme methode om te besparen op vliegtickets, maar het is niet zonder gevolgen. Lees hier waar het over gaat.
Marco Lopez

Wat is Skiplagging?

Skiplagging is een praktijk waarbij je een vlucht met een tussenstop boekt en tijdens die tussenstop uit het vliegtuig stapt, in plaats van door te reizen naar de oorspronkelijk geboekte eindbestemming. Bijvoorbeeld, een reiziger die van Brussel naar Barcelona wil vliegen, kan een goedkoper ticket vinden voor een vlucht van Brussel naar Malaga met een tussenstop in Barcelona. De reiziger zou aan boord gaan in Brussel, uitstappen in Barcelona en een lege stoel achterlaten voor het traject Barcelona-Malaga.

Waarom werkt deze methode?

Directe vluchten zijn vaak duurder vanwege de grote vraag. Bovendien steunen luchtvaartmaatschappijen op hun knooppuntluchthavens: ze geven er de voorkeur aan om hun passagiers via tussenstops te laten reizen om kosten te besparen, wat sommige routes met tussenstops goedkoper kan maken dan directe vluchten.

Skiplagging: een praktijk die discussie oproept

Hoewel verleidelijk voor reizigers die willen besparen, wordt deze methode sterk bekritiseerd door luchtvaartmaatschappijen. Enkele platforms hebben zich zelfs gespecialiseerd in het aanbieden van vliegtickets op basis van deze praktijk.

Overwegingen

Als je overweegt deze methode te gebruiken, onthoud dan dat:

  • je geen ingecheckte bagage mag hebben, want die wordt naar de oorspronkelijke eindbestemming gestuurd;
  • luchtvaartmaatschappijen reizigers die regelmatig skiplaggen kunnen bestraffen.