Moet je bij je thuiskomst alsnog BTW betalen op taxfree goederen?

Jan Roodhooft,
29-03-2024
Je koopt op vakantie in een land buiten de Europese Unie een aantal goederen ‘taxfree’. Moet je dan op die goederen in België alsnog BTW en accijnzen betalen? Met welke regels moet je rekening houden?
tax free
tax free

Taxfree kopen?

Als je reist naar een land buiten de EU kan je daar goederen wel eens taxfree aankopen. Dat kan je eventueel in de winkel waar je het product aankoopt doen of je kan bij je aankoop een refund cheque vragen die je laat afstempelen bij de douane en waarbij je met die afgestempelde cheque in een refund office de terugbetaling van de btw kunt krijgen.

Betalen in België

Kom je terug in België dan moet je geen belastingen of accijnzen betalen op die goederen.  Weet wel dat er daarbij strikte grenzen gelden rond wat je mag binnenbrengen.  Vooreerst mag je enkel voor jezelf de inkopen doen.  Het is dus niet de bedoeling dat je je koopwaar gaat doorverkopen.

Bovendien zijn er strikte grenzen aan hoeveel je mag invoeren. Voor alcoholische dranken en sigaretten zijn er strikte aantallen bepaald (zo bv.  1 liter gedistilleerde en alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 22 volumeprocent). Voor andere goederen dan alcohol en sigaretten geldt dat  lucht- en zeereizigers voor maximaal 430 euro per persoon mogen aankopen, voor andere reizigers is dat 300 euro. Voor reizigers jonger dan 15 wordt de vrijstelling beperkt tot 175 euro.

Je koopt voor meer

Als je aankoop een hogere waarde heeft dat deze maximumgrens van 300 of 430 euro, dan worden de Belgische btw en accijnzen geïnd op de totale waarde van het voorwerp.

Nog dit : reis je in de EU dan kan je in de regel niet taxfree kopen tenzij je reist naar een bestemming met een speciaal statuut (bv. Tenerife).