The Rig: Saudi-Arabië start met een attractiepark rond… aardolie

Julie Docsterd,
04-03-2024
Het is geen geheim dat Saudi-Arabië zijn economie wil diversifiëren, met naast de aardolieproductie ook meer inkomsten uit het toerisme. En dat zorgt voor een eerder bijzonder project!

Op zoek naar avontuur en opwinding? Dan is ‘The Rig‘ echt iets voor jou! Dit titanenproject, geleid door de Oil Park Development Company (een dochteronderneming van het openbare investeringsfonds van Saoedi-Arabië), omvat de ombouw van een nep-olieboorplatform tot een nieuw soort themapark. “The Rig is een wereldprimeur, een bestemming voor avontuurlijke toeristen die wordt gebouwd op een offshore platform in de Perzische Golf,” klinkt het in het persbericht van het bedrijf.

Het resort wordt echter niet echt gebouwd op een boorplatform, maar wel op een platform dat” gebaseerd is op het ontwerp” van een boorplatform. Het resort belooft gigantisch te worden, met een oppervlakte van zo’n 300.000 m² en 800 kamers voor gasten. Het platform komt in open zee te liggen, 40 km voor de kust in het noordoosten van het land. Het doel is om de komende tien jaar niet minder dan 900.000 bezoekers te verwelkomen.

the rig
the rig

The Rig is één van de vele projecten die zijn ontworpen in het kader van de toeristische ambities van ‘Vision 2030‘, een ambitieus plan van het Saudische koninkrijk om zijn economie te diversifiëren, startende van een land waarvan het BBP momenteel voor meer dan 30% uit olie afkomstig is!

the rig
the rig

Het unieke attractiepark zal gericht zijn op “wie houdt van sterke sensaties en ontdekkingsreizigers“, met een zone gewijd aan extreme sporten en avontuur in de breedste zin van het woord, een grote verscheidenheid aan wateractiviteiten en een “multifunctionele arena”. Een jachthaven en heliport “van wereldklasse” zullen bezoekers verwelkomen. Liefhebbers van het zwarte goud zullen niet worden vergeten, want de missie van The Rig is om “het rijke olie- en gaserfgoed van het koninkrijk te vieren door een unieke en uitzonderlijke ervaring te creëren”. Een stevig programma!