Treed in de voetsporen van Napoleon in Waals-Brabant

Julie Docsterd,
20-05-2024
Dankzij een escapade van twee dagen in Waterloo en de omgeving herbeleef je de belangrijke etappes die leidden tot het einde van het Napoleon-tijdperk.
butte du lion
© MTBW

We vergeten het wel eens, maar één van de belangrijkste gebeurtenissen in de Europese geschiedenis vond plaats in Waals-Brabant, in het hart van het België dat toen nog niet bestond. Na zijn terugkeer uit ballingschap op het eiland Elba slaagde Napoleon er in 1815 in om de macht in Frankrijk te heroveren tijdens een periode die bekend staat als de ‘Honderd Dagen’. Deze ‘renaissance’ van de macht van Napoleon werd niet goed ontvangen door de andere grote Europese mogendheden van die tijd, voornamelijk Groot-Brittannië, Pruisen, Oostenrijk en Rusland, die besloten om hun krachten tegen hem te bundelen. Op 18 juni van hetzelfde jaar, bij Waterloo, stond Napoleon tegenover een Brits-Pruisische coalitie, wat leidde tot de beroemde Slag van Waterloo. Bij deze hevige strijd waren de troepen van de Duke of Wellington en die van maarschalk Blücher betrokken, die uiteindelijk Napoleons Franse keizerlijke garde versloegen, en hen dwongen om zich terug te trekken. De nederlaag van Napoleon in Waterloo leidde tot zijn tweede troonsafstand en zijn uiteindelijke verbanning naar het eiland Sint-Helena, waar hij in 1821 overleed.

Beleef twee boeiende dagen

Voor wie een spreekwoordelijke duik wil nemen in deze turbulente episode uit de geschiedenis van het Oude Continent, heeft het ‘Office du Tourisme’ van Waals-Brabant een spannend tweedaags programma samengesteld. Het programma van de eerste dag begint met een bezoek aan het ‘Domaine de la bataille de Waterloo 1815‘, dat een aantal unieke plekken omvat: het ‘Musée du Mémorial’, dat de geschiedenis van de slag vertelt; het ‘Panorama’, een enorm fresco uit 1912 dat de sleutelmomenten van het conflict illustreert; een 3D-film die je onderdompelt in het hart van de actie; en tot slot de beroemde ‘Butte du Lion’, die een adembenemend uitzicht over de streek biedt.

waterloo
© WBT D. Erroyaux

Na de lunch aan de voet van de heuvel trek je naar de ‘Ferme d’Hougoumont’, waar je je kan inleven in de wereld van de soldaten uit die tijd. Je kan de namiddag te voet of met de fiets verderzetten langsheen een 14 km lange route die de historische plaatsen en monumenten aandoet, waaronder de ‘Ferme de la Haie Sainte’, de ‘Colonne Victor Hugo’, het ‘Monument Gordon’ en als klap op de vuurpijl het laatste hoofdkwartier van Napoleon in Vieux-Genappe. Na deze dag vol geschiedenis kan je een vervolg te breien aan je ervaring in de gîte of chambre d’hôtes La Bâchée of het hotel Le Côté Vert in Waterloo.

© Musee Wellington

Op de tweede dag in Waals-Brabant kan je de gebeurtenissen aan de kant van de geallieerden volgen, die streden aan de zijde van de Duke of Wellington. Bezoek hiervoor het Wellington Museum in het centrum van Waterloo. Daar herbeleef je in zijn gezelschap de dag van de overwinning op de Franse tiran. Vervolgens trek je naar  de ‘Ferme de Mont-Saint-Jean‘ waar je het ‘Hôpital des Anglais’ vindt, waar Wellington zijn veldhospitaal vestigde. Bijna 6.000 soldaten werden hier verzorgd!

In de boerderij vind je ook een microbrouwerij en een microstokerij waar je heerlijke bieren kan proeven, waaronder het Waterloo-bier dat luistert naar de naam ‘Bière des braves’, maar ook gin en whisky.

Waterloo
© Domaine Bataille de Waterloo

Een niet te missen weekend!

Het Domaine de la bataille de Waterloo 1815 en Het laatste hoofdkwartier van Napoleon houden hun traditionele herdenkingsdagen op 22 en 23 juni 2024. Gedurende het hele weekend zullen groepen ‘re-enactors’ hun tenten opslaan in de kampen die zijn opgezet bij Napoleon’s laatste hoofdkwartier en in de boomgaard van de ‘Ferme d’Hougoumont’. Voor jong en oud zijn er civiele en militaire activiteiten.

Kijk voor meer informatie op de website van Destination BW, een goudmijn aan ideeën en tips om er even tussenuit te zijn in deze ‘jonge provincie’.