Saint-Helena: in de voetsporen van Napoleon op het eiland waarnaar hij verbannen werd

François Piette,
16-01-2024
Is het eiland Saint-Helena, dat bekend staat als het eiland waarnaar Napoleon verbannen werd, even fascinerend om te bezoeken als zijn geschiedenis suggereert?
napoleon
vw

De verbanningsplek van Napoleon

Na zijn nederlaag bij de Slag van Waterloo in 1815 werd Napoleon Bonaparte door de geallieerden verbannen naar het eiland Saint-Helena. Het eiland werd gekozen omwille van zijn geïsoleerde ligging, waardoor het ideaal was om een nieuwe ontsnapping te voorkomen, na die vanop Elba in 1814. Op Saint-Helena woonde Napoleon in Longwood House, onder Brits toezicht.

Een leven in ballingschap

Tijdens zijn zes jaar in ballingschap wijdde Napoleon zich aan zijn memoires, waarin hij zijn militaire campagnes en zijn bestuur toelichtte. Hij onderhield een regelmatige correspondentie met Europa en onderhield zo een band met de ontwikkelingen in de wereld, hoewel zijn gezondheid geleidelijk aan verslechterde.

Longwood House en Tomb Valley

Longwood House is nu een museum waar je als bezoeker meer te weten kan komen over het dagelijks leven van Napoleon in ballingschap. Tomb Valley, waar hij oorspronkelijk werd begraven, blijft een herdenkingsplek, ondanks de overbrenging van zijn stoffelijke resten naar Frankrijk in 1840.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Oceanwide Expeditions (@oceanwideexp)

Het einde van de Keizer

Napoleon stierf op 5 mei 1821, officieel aan maagkanker, hoewel er ook theorieën zijn die arsenicumvergiftiging suggereren. Zijn dood betekende het einde van een tijdperk en het begin van de Napoleontische legende.

Jamestown en toeristische attracties

Jamestown, de hoofdstad van het eiland, biedt een charmante blik op de koloniale architectuur. Het Museum van Saint-Helena vertelt het verhaal van het eiland, met een gedeelte gewijd aan Napoleon. Naast de geschiedenis maakt Saint-Helena indruk met zijn ongerepte natuur. Wandelingen naar Diana’s Peak bieden spectaculaire uitzichten, terwijl de kliffen langs de kust de ruige schoonheid van het eiland onthullen.