Vakantiewoningen in Frankrijk: ze gaan je veel meer kosten volgend jaar!

Julie Docsterd,
03-10-2023
Opgepast als je een vakantiehuis in Frankrijk bezit! Een nieuwe maatregel zou wel eens kunnen wegen op je portefeuille.
Radek Kozak

Een nieuw decreet geeft aan 2.600 gemeenten, in veel gevallen gelegen in toeristische gebieden, de toestemming om de gemeentebelasting op tweede verblijven met 60% te verhogen. Het doel van dit besluit is om in te spelen op de woningcrisis in Frankrijk door mensen aan te moedigen om leegstaande huizen of huizen die als tweede verblijf gebruikt worden weer op de markt te brengen.

Het decreet, dat oorspronkelijk in de lente in voege zou treden, werd uiteindelijk gepubliceerd op 26 augustus. Het doel? De jaarlijkse belasting op leegstaande woningen verhogen. Dat geldt onder andere voor tweede verblijven in gemeenten waarin, ook al maken ze geen deel uit van een aaneengeschakeld verstedelijkt gebied met meer dan 50.000 inwoners, er een aanzienlijk onevenwicht is tussen de vraag naar en het aanbod aanbod van woningen.

Met deze nieuwe maatregel worden 3.700 gemeenten getroffen, voornamelijk gelegen aan de kust, op Corsica en in bergachtige gebieden. Deze gemeenten hebben tot 1 oktober de tijd om een beslissing te nemen en als ze voor de belastingstijging kiezen, zal die ingaan op 1 januari 2024. Ter informatie: voordat dit besluit genomen werd, gold de taks enkel voor stedelijke gebieden met meer dan 50.000 inwoners met een beperkte toegankelijkheid tot de huizenmarkt.