Van een stijlvolle cabriolift tot een uniek mandje: de 11 meest unieke skiliften van Zuid-Tirol

Julie Docsterd,
10-02-2024
Tijdens je wintersport let je vast op de indrukwekkende skipistes. Maar heb je ook oog voor de skiliften? Deze kunnen soms adembenemend zijn, zeker in Zuid-Tirol, Italië, waar je zowel ultramoderne als nostalgische skiliften vindt.

1.    Cabrio kabelbaan

zud tyrol
Helmuth Rier

Misschien wel de meest bijzondere skilift is de cabriokabelbaan in Tiers/Tires. De grote glazen gondels hebben twee verdiepingen, waarvan de bovenste open is. Dit zorgt voor frisse lucht en een adembenemend uitzicht op het Rosengartenmassief.

2.    Futuristische kabelbaan

zud tyrol
Skirama

Panoramische gondels zijn erg populair. Ze bieden geweldige uitzichten voor vakantiefoto’s. Het is aan te raden om al vroeg je camera klaar te hebben, vooral als je met Olang I en II gaat. Het futuristische dalstation lijkt zo uit een sciencefictionfilm te komen. De Olang-kabelbaan brengt je in twee fases naar de 2.275 meter hoge top van Kronplatz.

3.    Hypermoderne kabelbaan

zud tyrol
3zinnen-helmjet Kottersteger

Het skigebied 3 Zinnen Dolomieten investeert al decennia in geavanceerde skiliften. In 1981 introduceerden ze een toen hypermoderne lift naar de top van Helm/Monte Elmo. In 2020 werd deze oude kabelbaan vernieuwd. Nu reis je in de luxe Helmjet Sexten-gondel.

4.    Hoogste kabelbaan

zud tyrol
Schnalstaler Gletscherbahnen-Natdesign

Schnalstal/Val Senales biedt ook een onvergetelijke rit. Je zit in de hoogste skilift van Zuid-Tirol, die je in slechts zes minuten naar het bergstation Grawand brengt, op 3.212 meter boven zeeniveau.

5.    Gratis kabelbaan

zud tyrol
IDM

Deze gloednieuwe kabelbanen zijn een integraal onderdeel van het openbaar vervoersnetwerk van Zuid-Tirol. Stap in de Rittner Bahn net buiten het historische centrum van Bolzano/Bozen. Elke vier minuten vertrekt er een gondel naar Oberbozen. Met een RittenCard is de rit gratis.

6.    Panoramische kabelbaan

zud tyrol
Tourismusverein Lana-upscale

In het centrum van Lana start een kabelbaan. De onlangs vernieuwde panoramische gondels nemen je mee naar de betoverende bergpas Vigiljoch/Monte San Vigilio.

7.    Authentieke stoeltjeslift

zud tyrol
Tourismusverein Lana-upscale

Hoewel Zuid-Tirolers van innovatie houden, vind je er ook veel nostalgische skiliften. De tocht van Lana naar Vigiljoch kun je niet alleen in een gloednieuwe gondel maken, maar ook in een authentieke stoeltjeslift. Deze zweeft inspirerend boven de ongerepte Alpenweiden.

8.    Ontspannende stoeltjeslift

zud tyrol
IDM

Vanuit de beroemde kuurstad Meran/Merano kun je ontspannen met een stoeltjeslift naar Dorf Tirol/Tirolo, zwevend over de wijngaarden.

9.    Historische stoeltjeslift

zud tyrol
Tourismusverein Algund - Frieder Blickl

Als je een stoeltjesliftmarathon plant, mis dan de historische stoeltjeslift van Algund/Lagundo niet. Deze gaat over bossen en wijngaarden naar Vellau/Velloi.

10.    Groene mandjeslift

zud tyrol
Tourismusverein Algund - Benjamin Pfitscher

Maar de reis stopt niet in Vellau. Daar vind je een unieke donkergroene mandjeslift. Deze brengt je naar Leiter Alm, een prachtige alpenweide op 1.550 meter hoogte.

11.    Eitjeslift

zud tyrol
wisthaler.com

Een andere opvallende lift is de nostalgische ‘eitjeslift’ van Forcella Sassolungo. Deze kleine, pastelgele cabines klimmen steil omhoog naar het bergstation op 2.681 meter. Een echt avontuur!

 

Strandvakantie Adriatische Kust

Emilia Romagna

Appartement

Kamers

5 Personen

54.00 m2

€ / week

min nachten

Villa met privé zwembad voor 12 personen

Toscane

Huis/Villa

Kamers

12 Personen

200.00 m2

€ / week

min nachten

Zeilcruise op de Star Flyer van Rome naar Rome 9D/8N

Latium

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Esse Cala Bitta 3* met huurauto

Sardinië

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Colonna Grand Hotel Capo Testa 5* Geen transfer

Sardinië

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Quirinale 4* - Geen overstap

Latium

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Coralia Janna e Sole 4* met autoverhuur

Sardinië

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Kolbe Hotel Rome 4* - Geen transfer

Latium

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten