Versailles viert zijn 400ste verjaardag met een ongewoon aanbod!

Julie Docsterd,
22-06-2023
Ter gelegenheid van zijn 400ste verjaardag onthult Versailles een geheim juweel: de privéappartementen van Marie-Antoinette! Dat belooft een uniek bezoek te worden.

Toegangskaartje voor de achterkamers van de koninklijke familie

Op 27 juni nodigt het kasteel van Versailles je uit om dezelfde vloeren te betreden als Koningin Marie-Antoinette in haar privéappartementen. Dat belooft een bezoek aan het geheime toevluchtsoord van deze geliefde dame, de plek waar ze haar beroemde ontsnapping tijdens de Franse Revolutie heeft gemaakt.

Renovatie van die tijd

Na tien jaar van onderzoek, restauratie en aankopen is het toevluchtsoord van de Koningin volledig gerestaureerd en opent het eindelijk zijn deuren voor het publiek. Deze ruimte, waar ze zich terugtrok van de hofroddels en haar kinderen en BFF’s (Best Friends Forever) ontving, belooft een onderdompeling in de intimiteit van deze historische figuur.

Een kaartje voor een reis terug in de tijd

Met houtwerk, verguldsels, Jouy-stoffen en zijden draperieën word je ondergedompeld in de verbeeldingswereld van de koningin, die de plek begon in te richten in 1774. De rondleiding heeft ook een verrassing in petto: een verborgen deur in de draperie van haar slaapkamer. “Via deze deur ontsnapte de koningin aan de woede van de revolutionairen op 6 oktober 1789. Ze zou nooit meer terugkeren naar Versailles“, legt mevrouw Pégard (voorzitter van het kasteel van Versailles) uit.