Vietnam: waarom veranderde Saigon zijn naam in Ho Chi Minh-stad?

Julie Docsterd,
09-10-2023
Minder dan een halve eeuw geleden veranderde één van de belangrijkste steden van Vietnam van naam. Waarom? En waarom deed de nieuwe naam de oude niet helemaal vergeten?
Ho Chi Minh
Create Travel

Voor ze de naam Saigon kreeg, stond deze iconische stad bekend als Prey Nokor, een havenstad in Khmer-gebied. Het is hier, aan de oevers van de rivier Saigon, dat de geschiedenis van de Zuid-Vietnamese stad begon. In 1859 zorgde de komst van de Franse kolonisator voor een beslissende wending. De stad werd herdoopt tot Saigon en werd één van de parels van het Verre Oosten. In de straten heerste een koloniale levendigheid en de Franse architectuur veranderde het uitzicht van de metropool.

Ho Chi Minh
Thai An

Het vertrek van de Fransen

Het Franse koloniale tijdperk eindigde in Vietnam. In de jaren vijftig waren er steeds meer spanningen en een verlangen naar onafhankelijkheid onder de Vietnamese bevolking. In de straten van Saigon, ooit bruisend van koloniale activiteit, weerklonken nu vrijheidsliederen en protestmarsen. De Franse nederlaag bij de slag van Diên Biên Phu in 1954 symboliseerde het einde van de Franse overheersing en het begin van een nieuw tijdperk voor Vietnam.

Ho Chi Minh
Georgios Domouchtsidis

Verdeeldheid en spanningen

De akkoorden van Genève van 1954 bezegelden het lot van Vietnam en verdeelden het in twee aparte gebieden: het communistische noorden, onder leiding van Hô Chi Minh, en het anticommunistische zuiden met Saigon als hoofdstad. Deze verdeling wakkerde de spanningen aan en vormde de basis voor een dreigend conflict. De Koude Oorlog, die een clash van ideologieën betekende, vond een nieuw strijdtoneel in Vietnam.

Ho Chi Minh
hu-nh-t-n-h-u

Oorlogsspiraal

De Vietnamoorlog woekerde in dit land van contrasten en tegenstellingen. Saigon, een bastion van het Zuiden, werd toneel van een bittere strijd tussen het noorden en het zuiden van het land, tussen communisme en anticommunisme. De Verenigde Staten, dat vreesde voor de verspreiding van het communisme in Zuidoost-Azië, raakte militair betrokken, waardoor het conflict nog heviger werd.

Saigon, bezette stad

De straten van Saigon, getuigen van de koloniale weelde, werden overrompeld door tanks en helikopters. Op drukke markten en in scholen weerklonken de geluiden van bombardementen en sirenes. De ooit zo zorgeloze bevolking van Saigon leefde nu in de schaduw van de oorlog. Elke dag bracht onzekerheid en opofferingen met zich mee.

Historisch keerpunt: de val van Saigon

30 april 1975 was een beslissende dag in de geschiedenis van Vietnam: de val van Saigon. Op die dag trokken Noord-Vietnamese troepen de stad binnen, waarmee er een einde kwam aan de Vietnamoorlog. Noord- en Zuid-Vietnam werden herenigd. De beelden van de plotse evacuatie van de laatste Amerikaanse troepen en de lokale bevolking werden het symbool van dit historische moment.

Hommage aan een revolutionair leider

Ter ere van Hô Chi Minh, de revolutionaire leider en symbolisch figuur van de strijd voor de onafhankelijkheid en de eenwording van Vietnam, werd de stad Saigon op 2 juli 1976 officieel omgedoopt tot Ho Chi Minh-stad. De naamsverandering symboliseerde niet alleen een nieuw begin voor de stad, maar ook de vervulling van de droom van Ho Chi Minh om te komen tot een verenigd en onafhankelijk Vietnam.

Ho Chi Minh
Tron Le

Saigon blijft in de harten

Hoewel de officiële naam Ho Chi Minh-stad is, wordt de naam Saigon nog steeds gekoesterd en veel gebruikt door de lokale bevolking en bezoekers. Voor velen roept Saigon de rijke geschiedenis en cultuur van de stad op, terwijl Ho Chi Minh-stad staat voor haar levendigheid en moderne ontwikkeling.

De duizend-en-één gezichten van Cambodja van zuid naar noord - 12D / 9N

Khanh Hoa

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Essentiële Vietnam-tour met kust - Hanoi naar Ho Chi Minh-stad

Ho Chi Minh

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Mekong Delta fietstocht - Ho Chi Minhstad naar Ho Chi Minhstad

Ho Chi Minh

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Tour door de betoverende landschappen van Sapa - Hanoi naar Hanoi

Hanoi

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Noord- en Centraal-Vietnam Essentials Tour - Hanoi naar Danang - Beperkt tot 32 personen

Da Nang

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Sol van Melia Phu Quoc 5*

Kien Giang

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten