Vlaanderen: ontdek kunstwerken ’in situ’

Julie Docsterd,
25-07-2023
De langverwachte lancering van het netwerk 'Vlaamse Meesters op hun Plek' heeft eindelijk plaatsgevonden in Tongeren. Dit ambitieuze project wil de meesterwerken van de Vlaamse kunst, van na de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog, huldigen door ze onder de aandacht te brengen van het grote publiek.
Christian Lue

Het netwerk omvat 75 locaties in heel Vlaanderen en voegt een nieuwe dimensie toe aan het vorige initiatief, ‘Vlaamse Meesters in situ’. Dat bood kunstliefhebbers tussen 2018 en 2020 de kans om 45 verborgen kunstschatten uit de 15e, 16e en 17e eeuw te ontdekken.

Peter Wouters, Directeur van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, benadrukt het belang van dit initiatief: “In Vlaanderen worden heel wat belangrijke en prachtige kunstwerken buiten musea tentoongesteld, nog steeds op de plek waarvoor ze gemaakt zijn. De beleving is anders als je het verhaal kent, als je weet hoe de kunstenaar rekening hield met het licht en de opdrachtgever. Als je de hele context kent, is de beleving en ervaring anders.”

Het doel van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen is dat het netwerk ‘Vlaamse Meesters op hun Plek’ een breder publiek aantrekt en een verrijkende artistieke ervaring biedt. Als je interesse hebt, vind je de lijst van deelnemende sites op vlaamsemeestersophunplek.be. Dit gedurfde project is een nieuwe stap naar een diepgaandere waardering voor de Vlaamse kunst.