Vliegreizen: dit is het meest irritante gedrag!

Julie Docsterd,
18-11-2023
In de lucht is etiquette koning, maar vaak wordt die genegeerd. Een enquête onthult de meest ergerlijke gedragingen aan boord.
Suhyeon Choi

Storend gedrag

Als we het hebben over vliegreizen, lijken sommige gedragingen universeel irritant te zijn. Volgens een onderzoek van Morning Consult is het binnendringen van persoonlijke ruimte, zoals het innemen van de armleuning of beenruimte, het meest ergerlijke gedrag, met 77% van de ondervraagden die aangeven dat ze hier last van hebben.

Hygiëne en beleefdheid tijdens de vlucht

Handelingen die als onhygiënisch worden beschouwd, zoals nagels knippen of schoenen uittrekken, volgen op de voet. Toch varieert de acceptatie van schoenen uittrekken afhankelijk van de culturen. Zieke, potentieel besmettelijke passagiers, zijn ook een grote bron van frustratie.

In- en uitstappen

Passagiers die proberen het vliegtuig te verlaten vòòr de passagiers van de rijen ervoor, of die het gangpad blokkeren tijdens het instappen, zorgen voor spanningen. Een handig advies is om je rugzak aan de voorkant te dragen, om te voorkomen dat andere passagiers gestoten worden.

Kantelbare stoelen en huilende baby’s

Hoewel ze minder vaak genoemd worden, blijven kantelbare stoelen en huilende baby’s opvallende ergernissen. De huidige adviezen suggereren om de persoon achter je te waarschuwen voordat je je stoel kantelt.

Generatie en prikkelbaarheid

Prikkelbaarheid lijkt toe te nemen met de leeftijd, waarbij babyboomers meer geneigd zijn tot ergernis. Gen Z-passagiers lijken daarentegen het minst last te hebben van deze gedragingen.