Een trendy weekend in Luik

Julie Docsterd,
05-04-2024
Om stijlvol de lente in te gaan, neemt Julie je mee om de "trendy" plekjes van Luik te ontdekken, gedurende een weekend. Om zichzelf te verwennen in de kunst van het leven.
Liège
Yust

Bij de start van het mooie weer hadden mijn vriend en ik zin om onszelf te trakteren op een trendy uitje naar een grote stad, maar zonder daarvoor naar het buitenland te trekken. We kozen voor Luik. De ‘Cité Ardente’ heeft aan hippe hoekjes om te ontdekken immers geen gebrek. Omdat het in de tijdsgeest past en omdat we een duurzame ‘touch’ wilden geven aan ons bezoek, gingen we met de trein. Mijn oog viel op het hotel YUST, op amper 3 minuten stappen van het station Luik Guillemins! Maar met de auto gaan, kan natuurlijk ook: het hotel beschikt over een parking. En je kan er fietsen huren voor een escapade op twee wielen door de stad. Maar voor ons was het daarvoor al wat laat: het was vrijdagavond en mijn vriend had de bar al gespot…

Aperitieven met een uitzicht

Yust
Yust

Voor mij is een aperitief in de rooftop bar van het YUST een absolute must! Dit dakterras biedt een adembenemend uitzicht op het riante station dat ontworpen werd door de Spaanse architect Calatrava. Een lust voor het oog, en dat zelfs zonder een voet uit het hotel te zetten! En met een glas in de hand. We probeerden ‘Flavio’s Choice’, de cocktail van het moment, waarvan de samenstelling regelmatig verandert. Het was zo goed dat we besloten om er ook te eten. We genoten met volle teugen van de YUST-burger. Voor meer exotische gerechten is er het restaurant van het hotel, dat gespecialiseerd is in food sharing en ook glutenvrije, vegan, vegetarische en biologische opties biedt. Ook wat de kamers betreft heb je de keuze: een strakke moderne loftlook of een drukke jaren zeventig-sfeer. Aan jou de keuze, maar ik ging voor de vintage look! Wat je ook kiest, chique en trendy is het sowieso.

‘Paliss’art’ street art

Liège
Nicolas Atetson

Op zaterdagochtend trokken we met onze veters stevig aangetrokken op pad om de urban art van Luik te ontdekken. Op enkele minuten stappen van het hotel begint een deel van het Paliss’art-parcours, een route bezaaid met hedendaagse kunstwerken. Dit street art-parcours loopt langs stadsschilderingen verspreid over het centrum van Luik. De werken zijn van internationaal bekende kunstenaars en zijn aangebracht op verschillende ondergronden: omheiningen van bouwterreinen, muurschilderingen, enz. Sommige werken waren maar kort te zien, maar een dertigtal sieren met hun felle kleuren nog steeds de muren van de stad. Een alternatieve manier om het architecturale erfgoed van de ‘Cité Ardente’ te ontdekken.

‘La Grand Poste’ food market

La Grande Poste
La Grande Poste

‘s Middags lokte mijn uitgehongerde vriend me mee naar La Grand Poste, een hippe ‘food market’. Je vindt er verschillende culinaire professionals samen onder één dak. En wat voor een dak! De markt is gevestigd in het voormalige ‘Hôtel des Postes’, gebouwd tussen 1896 en 1901 naar de plannen van architect Edmond Jamar. Hier kan je genieten van streetfood van topkwaliteit. Het is niet makkelijk om te kiezen tussen de Mexicaanse burrito, een Aziatisch gevuld broodje ‘Bánh Mì’, de schotel met Syrische lekkernijen en vele andere lekkernijen. Mijn man koos voor een echte Amerikaanse hotdog en ik ging voor een meer lokaal product: de Luikse gehaktballetjes… Daarbij dronken we een biertje van Brasseries de Liège. Goed om te weten: vanaf eind april opent de Rooftop Bar & Terrace op de tweede verdieping, met een adembenemend uitzicht op de Maas. Daarvoor komen we zeker nog eens terug.

Shoppen voor iets speciaals

Liège
Denis Erroyaux

Zaterdagmiddag: tijd om te shoppen. Maar op een bijzondere manier: ver weg van de grote winkelcentra om er op die manier voor te zorgen dat mijn vriend niet de benen nam! We trokken naar het oude gedeelte van Luik, waar je veel artisanale winkeltjes en ontwerpers vindt. Ze zijn voornamelijk geconcentreerd in de historische straten Souverain-Pont, Neuvice en Hors-Château. Je vindt er vintage en designer decoratie-objecten en meerdere conceptstores. We hebben een paar nieuwe ideeën opgedaan om ons interieur op te frissen en een trendy tintje te geven. In de steegjes vind je ook een aantal leuke restaurantjes met specialiteiten van over de hele wereld. Een geweldige manier om de dag af te sluiten en zijn geduld te belonen!

Tijdloze kunst in ‘la Boverie’

Boverie
Vincent Ferooz

Tijdloze kunst gaat nooit uit de mode… Dus trokken we zondagochtend naar het Musée des Beaux-Arts (La Boverie) om er te genieten van Picasso, Chagall, Monet en andere grote schilders. Het museum is gevestigd in een gebouw dat dateert van de wereldtentoonstelling van 1905. Naast de permanente collectie biedt het museum ook een aantal zeer ‘trendy’ tijdelijke tentoonstellingen: tot eind april staat de videokunst van de Amerikaan Bill Viola in de spotlights. Eind mei volgt een tentoonstelling over abstracte kunst. Nadat we al dat moois gezien hadden, maakten we een omweg naar de populaire ‘Marché de la Batte’ om een voorraad van de beroemde Luikse wafels in te slaan. We beloofden aan onszelf dat we zeker terugkeren naar deze prachtige stad, die een mix biedt van traditie en hedendaagse aspecten.

Ik hield van:

  • De rooftop bar van YUST
  • De food market van ‘La Grand Poste’
  • Het oude gedeelte van Luik met zijn artisanale winkeltjes

De permanente collectie van La Boverie

Lees meer over onze trendy stadsescapades op VISITWallonia.be/trendy