Wordt het Europese ESTA binnenkort verplicht voor reizen op het Oude Continent?

Julie Docsterd,
18-09-2023
Het Amerikaanse ESTA-registratiesysteem voor buitenlandse toeristen krijgt binnenkort zijn Europese tegenhanger, ETIAS. Voor wie is het bedoeld en onder welke omstandigheden is het van toepassing?
map passport sunglasses
geojango maps

Op dit moment zijn veel toeristen uit andere continenten vrijgesteld van visumvereisten voor een kort verblijf in het Schengengebied. Dit is met name het geval voor Amerikaanse onderdanen. Hoewel deze situatie in november van dit jaar zou veranderen, heeft Europa de invoering van ETIAS, het Europees reisinformatie- en autorisatiesysteem, uiteindelijk gepland voor begin volgend jaar.

ETIAS is het Europese equivalent van het Amerikaanse ESTA (Electronic System for Travel Authorization), een elektronisch document dat de toegang tot de Verenigde Staten vereenvoudigt. Het ESTA werkt als een visum, maar er wordt geen stempel of label in het paspoort aangebracht. Het is vereist om de Verenigde Staten binnen te komen, tenzij je reist met een Amerikaans visum.

Niet voor Europese burgers

De Europese tegenhanger van ESTA, ETIAS, zal gevolgen hebben voor 1,4 miljard mensen uit meer dan 60 verschillende landen, die momenteel naar de 27 landen in het Schengengebied reizen zonder een visum te hoeven aanvragen voor een kort verblijf. Onder de reizigers die beïnvloed zullen worden door de implementatie van ETIAS bevinden zich Amerikaanse, Canadese en Britse staatsburgers. Europese reizigers die binnen Europa reizen zijn vrijgesteld, omdat ze geen visum nodig hebben om binnen hun eigen continent te reizen.

Het ETIAS-systeem zou oorspronkelijk in de loop van 2022 ingevoerd worden, maar dat werd in eerste instantie uitgesteld tot het einde van dat jaar. Vervolgens werd de datum verschoven naar 1 mei 2023 en daarna, zonder aankondiging of reden, nog eens naar november 2023. We zullen nu moeten wachten op de aankondiging van de nieuwe implementatiedatum in 2024.