Zo vraag je politietoezicht aan als je op vakantie gaat

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Als je op vakantie gaat laat je je woning misschien niet graag onbewaakt achter. Maar wist je dat je gratis politietoezicht kan vragen? Wat betekent dat precies en hoe ga je hierbij te werk?
Vacancesweb.be

Niet iedereen die op vakantie gaat heeft familie of vrienden die intussen in hun huis komen wonen of dat in het oog kunnen houden. Door een beroep te doen op de politie kan je toch met een geruster hart op reis vertrekken. Wat moet je daarvan weten?

De politie doet toezicht

Je kan aan de politie van de plaats waar je woont vragen om toezicht te houden op je woning. Zij komen dan terwijl je afwezig bent af een toe eens langs aan je woning om te kijken of alle deuren en ramen nog wel gesloten zijn en of er niets verdachts te merken is. Is er iets mis dan kunnen zij binnen gaan en de contactpersoon die je opgaf verwittigen. Zo’n politietoezicht betekent vanzelfsprekend niet dat je huis constant bewaakt wordt. Dat is nu eenmaal onmogelijk.

Hoe vraag je het?

Je kan het politietoezicht vragen op het politiebureau van de plaats waar je woonachtig bent. Een andere mogelijkheid kan er in bestaan een online formulier in te vullen dat je vindt op de website van de politiezone waar je woonachtig bent. Het is wel belangrijk om het politietoezicht tijdig te vragen. Doe dat minstens één week voor je op vakantie vertrekt.

Wat kost het?

Het politietoezicht is gratis. Je hoeft daar dus niets voor te betalen. Weet overigens dat je ook in andere gevallen dan bij een vakantie zo’n toezicht kan vragen. Het kan bijvoorbeeld ook bij een ziekenhuisopname.