Hoeveel wijn mag je meenemen uit Frankrijk?

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Hoeveel wijn mag je meenemen uit Frankrijk? 🍷 🇫🇷 Lees hier de regels en tips om van je favoriete wijnen te genieten. 😉

Heel wat Belgen die met de wagen op vakantie gaan naar Frankrijk brengen wijn of champagne mee die ze ter plaatse kopen. Maar mag je dat onbeperkt doen of riskeer je dan problemen met de douane?

In de kranten viel te lezen dat Belgen die in de champagnestreek champagne gaan kopen het seizoen van de lokale champagnehuizen ‘redden’. Massaal wordt dus wijn en champagne ter plaatse ingekocht waarna dat naar België wordt meegebracht. Maar mag dat wel?

Er zijn (hoge) grenzen

Als Belg mag je maximaal 110 liter bier, 90 liter wijn (waarvan max. 60 liter mousserende wijn), 20 liter aperitiefdrank en 10 liter sterke drank meebrengen uit een ander Europees land (zoals Frankrijk) zonder hier invoerrechten te moeten betalen. Deze beperkingen gelden per persoon (vanaf de leeftijd van 17 jaar). Je mag al die zaken ook tegelijk meebrengen. Zo kan je als je alleen op reis gaat bv. perfect 90 liter wijn, 10 liter calvados en 20 liter pernod tegelijk meebrengen.

Als je met meerdere ‘volwassenen’ op reis gaat kan elk van jullie deze hoeveelheid drank meebrengen. Dat betekent dan ook dat als je bv. met drie volwassenen op reis gaat naar Frankrijk je maar liefst 270 liter wijn mag meebrengen.

Enkel voor privegebruik

De bovenstaande grenzen zullen allicht zelden tot problemen aanleiding geven. Er geldt echter nog een bijkomende voorwaarde. Je mag de flessen namelijk alleen maar meebrengen voor privé-gebruik. Je mag ze niet voor commerciële doeleinden gebruiken.

Breng je (te) veel wijn mee dan zou de douane daar wel eens moeilijk over kunnen doen.  Men zou dan kunnen zeggen dat dit wel voor commercieel gebruik moet zijn.  Je riskeert dan dat je een boete opgelegd krijgt en strikt gezien ook (soms) een inbeslagname van je voertuig en/of de drank die je meebracht.

Ook niet voor vrienden

Hou er rekening mee dat de voorwaarde van het privé-gebruik ook betekent dat je niet zomaar wijn of champagne mag meebrengen voor vrienden of kennissen. Drank meebrengen om die hier te verkopen is al helemaal uit den boze.